Bogat i raznolik program Festivala svjetske književnosti

Nakon svečanoga otvaranja Festivala svjetske književnosti, u petak je u zagrebačkom kinu Europa bogat i zanimljiv program protekao u opuštenoj atmosferi.
3. Festival svjetske književnostiJedna od najistaknutijih austrijskih spisateljica Julya Rabinowich u dvorani Müller u programu ‘Pisac i njegov čitatelj’ razgovarala je sa svojom prevoditeljicom Helen Sinković o romanu ‘Rascijepljenost’ i drugim temama vezanim uz svoj književni rad.

Njemački povjesničar i pisac Philipp Blom zainteresiranim je posjetiteljima uz scenska čitanja studenata Akademije dramskih umjetnosti i u razgovoru sa svojim urednikom Vukom Perišićem predstavio širok spektar tema i preokupacija svoje knjige ‘Vrtoglave godine’ koju je nedavno objavila nakladnička kuća Fraktura i koja se bavi razdobljem početka 20. stoljeća, ali se u razgovoru tema preokreta koji nužno proizlazi iz krize kolektivnoga identiteta pokazala izuzetno relevantnom i u suvremenom trenutku.

U Velikoj dvorani u 20.30 prikazan je film Gorana Dukića ‘Wristcutters: A Love Story’ snimljen 2006. prema kratkoj priči ‘Pizzerija Kamikaze’ jednoga od ključnih predstavnika mlađe generacije izraelskih pisaca Etgara Kereta, koji je svoje gostovanje nastavio u programu prvoga ovogodišnjega festivalskoga okruglog stola uz Davida Foenkinosa, njemačkoga autora grafičkih romana Reinharda Kleista i moderatoricu Vlatku Kolarović.

Tema ‘Pop-kultura kao nadahnuće’ pokazala se bliskom svoj trojici autora i svim medijima s kojima su njihova djela došla u kontakt, a tako je na najbolji način u praksi prikazana ambicija organizatora Festivala da strip i film predstave u plodonosnom dijalogu s književnim stvaralaštvom. O stripu, i to ženskom, nastavilo se raspravljati u ‘Malom noćnom strip-tizu’ uz Helenu Janečić, Ivanu Armanini, Irenu Jukić Pranjić i moderatora Vladimira Šagadina.

Subotnji program jednako je bogat i raznolik. ‘Pisac i njegov čitatelj’ ponovno su na programu u 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Anita Peti-Stantić razgovarat će s nagrađivanim slovenskim piscem Andrejem E. Skubicom uz moderiranje Branka Čegeca u okviru projekta ‘Sharing the Wor(l)d’.

S Etgarom Keretom možete se nastaviti družiti u 19 sati također u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u ‘Razotkrivanju’ uz Romana Simića Bodrožića. Filmski program nastavlja se u Velikoj dvorani kina Europa u 20.30 prikazivanjem filma Filipa Peruzovića ‘Trebalo bi prošetati psa’ snimljenoga prema dramskom tekstu Tomislava Zajeca. Rat kao gubitak ili traženje identiteta bit će tema razgovora talijanskoga književnika Diega Maranija, Philippa Bloma, Slavka Goldsteina i Miljenka Jergovića uz moderiranje Darija Špelića u 21 sat u dvorani Müller kina Europa, a ‘Mali noćni strip-tiz’ nastavlja se u 22.30 u dvorani Müller, gdje će Reinhard Kleist, Frano Petruša i Matko Vladanović uz moderiranje Vladimira Šagadina govoriti o biografijama u stripu.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, razgovori su praćeni simultanim prijevodom, a autori nakon gostovanja potpisuju svoje knjige u predvorju kina Europa gdje je postavljena i festivalska knjižara. Radno vrijeme knjižare je od podneva do ponoći svakim danom, osim nedjelje, 6. rujna, kada će knjižara raditi od 17.00 do 22.30.

FSK


David Foenkinos -3.FSK
David Foenkinos otvorio Festival svjetske književnosti
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,