Bota sushi: Idealan spoj Dalmacije i Japana

Dolaskom ljetnih vrućina tijelu je potrebna lako probavljiva, laganija prehrana s manjim udjelima masti.

U njih, naravno, ne ubrajamo one riblje kao što su omega 3 koje su ljudskom organizmu uvijek dobrodošle kao i vitamini i antioksidansi. Idealna sinergija svih ovih sastojaka krije se upravo u slasnim zalogajima sushi rolica.

Jedan sushi bar bitno je drugačiji od drugih. Hrvatska je kreacija i kombinira u svijetu vrlo poželjnu mediteransku kuhinju i precizne japanske tehnike pripreme. Zagrebačka gastro oaza, restoran Bota Šare ovog ljeta ukazuje na jelo koje su razvili gotovo do savršenstva.

‘Botin sushi jednostavan je spoj osvježavajuće jadranske ribe, laganog i zdravog povrća te mekane i prozračne riže. Pažljivo birani dodaci i mirodije iz naše obiteljske kuhinje s juga Dalmacije ugrađeni su u svako jelo i daju mu dodatnu, potpuno drugačiju dimenziju, a takve kombinacije zasigurno nemate prilike nigdje drugo probati!’, govori Zrinka Šare, voditeljica restorana.

Unatoč jednostavnosti okusa, za vrhunsku pripremu ovih malih zalogaja potrebna su posebna znanja i vještine oko obrade najvećih jadranskih riba.

‘Tuna i sabljarka najčešće se koriste u našoj kuhinji. Bitno ih je znati ispravno isfiletirati, zatim i obraditi, a na kraju svaku poziciju i komadić uspješno iskoristiti i ukusno pripremiti . Jer svaki najmanji komadić divlje jadranske ribe kvalitetom i okusom uistinu je neprocjenjiv’, otkriva chef Josip Marjanović, koji je svoj zanat upravo u Boti brusio do detalja.

Specijalna Bota rola ovog ljeta sigurno će biti pravi hit. Sastavljena od jadranskih kozica, krastavca i avokada, a izvana obložena svježom tunom najbolje predstavlja fuziju dviju kuhinja kojom se u ovoj kući toliko ponose. Tartar od tune od samog početka najveći je favorit Botine publike, pikantnog je sastava, ali kombiniran s kaparama i motarom ostavlja poseban, ugodan i drugačiji okus u ustima.

Za spravljanje sushija u vlastitoj, kućnoj verziji bitna je kvalitetna priprema i malo upornosti, upućuju nas u Boti. Nakon pribavljanja najboljih namirnica posebna pažnja treba se pridati riži koju je potrebno dobro isprati prije kuhanja, a zatim pažljivo ohladiti i ispravno začini pravim omjerom rižinog octa, šećera i soli kako bi dobila ljepljivu strukturu, dok tehnika rolanja dolazi s praksom.

Lagane teksture jadranske ribe i rakova vrhunske kvalitete, kombinirane s povrćem iz obiteljskog vrta obogaćene dodacima, kao što su domaće maslinovo ulje, stonska sol, primorski začini te plodovi dalmatinskog kamena kapari i motar, ovim jelima daju posebnost koja pruža potreban balans organizmu u vrućim ljetnih danima.

T. D. / Foto: Filip Popović


Tagged: , , , , , , , , ,