Bračna mjenica u Klovićevim dvorima

Evo nam opet Rossinijeve ‘Bračne mjenice’ u izvođenju Opere b.b. na zagrebačkom Gornjem gradu, prkosi kiši i ne da se. Izvedba je u utorak 15. srpnja u 21 sat.
Bračna mjenicaIpak, kišobrani su obavezni, makar da se podignu u zrak kad i oni na sceni. Ovogodišnja postava: maestro Vladimir Kranjčević s orkestrom Opere b.b., Lidija Horvat Dunjko, Nikša Radovanović, Ronald Braus, Dalibor Hanzalek, Leon Košavić, Blanka Tkalčić, Davor Ljubić. Režija: Snježana Banović, scena: Dinka Jeričević i Marta Crnobrnja, kostim: Đenisa Pecotić, koreografija: Ljiljana Gvozdenović, svjetlo: Dario Družeta.

Rossinijevu farsičnu opernu jednočinku smještenu u Londonu XVIII. stoljeća otvaraju, nakon uvertire, sluge Norton i Clarina koji čitaju pismo za svoga gospodara Tobiasa Milla. U njemu je bračni ugovor kojeg šalje bogati Kanađanin Slook koji je već na putu za Europu. Mill mu je već odlučio dati svoju kćer Fanny u zamjenu za veliku količinu novca. No, Fanny je u tajnoj vezi sa siromašnim Edoardom Milfortom te im Nortonova informacija o sadržaju pisma teško pada. U tom trenutku, već stiže Kanađanin, sasvim nenavikao na britanske običaje. Na nagovor Milla, pokušava svojim osebujnim stilom zavesti Fanny, koja ga umilnim načinom odbija u znanoj ariji ‘Darei per sì bel fondo’ s puno ‘ali’, ali i s neskrivenom odbojnošću, a na kraju i s prijetnjama. Nakon Clarinine arije o ljubavnom iskustvu, slijede pregovori u kojima pošteni Slook odustaje od ‘trgovine’ opterećene ‘hipotekom’ što u Millu izaziva bijes i bijesni poziv na dvoboj. Slook u svom poštenju ide još dalje: posvaja siromašnoga Edoarda, dajući mu velik dio svoga imetka te, zajedno s ostalima, razmekšava tvrdoglavog Milla te se i on, nakon dužeg opiranja, napokon pridružuje sveopćoj radosti u slavu prijateljstva i ljubavi. Gospodin Master iz susjedstva, kojeg je specijalno za ovu priliku, kao dalekog rođaka znanoga kazališnog lica ‘Master of ceremonies’, Opera b.b. dodala libretu Gaetana Rossija, ima vrlo važnu ulogu u teško stečenom zajedništvu ove šarolike grupe i konačnom sretnom završetku cijele priče, jer, pravo veli Rossini: ‘Nema ništa utješnije za srca ljudi od sretne ljubavi’.

O operi:
Libreto Rossinijeve debitantske opere koju je skladao kao osamnaestogodišnjak 1810. u Veneciji, bazira se na farsi Camilla Federicija iz 1791. i prethodnom libretu Giuseppea Checcherinija za operu ‘Il matrimonio per lettera di cambio’ Carla Coccie iz 1807. Rossinijeva je verzija praizvedena 3. XI. u Teatro San Moisè u Veneciji. Njezina uvertira koju je napisao kao student na Liceo Musicale u Bologni do danas je ostala važan segment koncertnoga repertoara. Kako je to svojstveno cijeloj Rossinijevoj karijeri, i duet ‘Torna mi a dir que m’ami’ je s još većim efektom ponovno ukomponiran u I. čin njegova ‘Seviljskoga brijača’.

KDZ / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , ,