Film Nebojše Slijepčevića premijerno u Cannesu

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’, svjetsku će premijeru imati u petak, 24. svibnja, u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u svijetu – na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu.

Slijepčevićev film uvršten je u selekciju od 11 filmova koji se natječu za Zlatnu palmu i to među više od 4200 prijava. Riječ je o drugom filmu od osamostaljenja Hrvatske koji će na canneskom festivalu biti prikazan u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (‘Ciao mama’ Gorana Odvorčića i Propeler Filma 2009. godine).

Film govori o istinitom događaju i herojskom djelu jednog pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije.

Scenarij za film napisao je redatelj Nebojša Slijepčević, a uloge tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

‘Film se temelji na stravičnom zločinu počinjenom u Bosni prije 30 godina. U svaki su zločin uključene tri strane: počinitelji, žrtve i svjedoci. Posebno me zanimala treća skupina. Pristupili smo ovom filmu kao da se događa danas, i kao da se ova situacija događa nama, ovdje. Lako je zamisliti da su putnici u vlaku netko drugi, ali oni bi lako mogli biti i mi te na neki način – oni to i jesu. Činovi nasilja događaju se oko nas svakodnevno. Lokalno oni nisu toliko ekstremno kao za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, ali globalno – još su ekstremniji. I svatko od nas se u tome suočava s pitanjem koje postavlja i protagonist filma: trebamo li se suprotstaviti nasilju čak i ako nismo neposredna meta?’, o filmu kaže redatelj Nebojša Slijepčević.

‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ realizirala je produkcijska kuća Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Film je nastao u koprodukciji čak četiri zemlje: Hrvatske, Bugarske, Francuske i Slovenije. Koproducenti filma su tako Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska), Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska) te Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

Produkcijskoj kući Antitalent ovo je već treći film koji će svjetsku premijeru imati u programima prestižnog canneskog festivala: dugometražni igrani film ‘Murina’ redateljice Antonete Alamat Kusijanović prikazan je 2021. u programu Dvotjedan autora te je ujedno osvojio nagradu Camera d’Or za najbolji prvi film iz svih festivalskih i popratnih programa, dok je kratkometražni igrani film ‘Prava istine priče o šori’ autorice Andree Slaviček prikazan 2023. u programu Tjedan kritike.

I.S. / Foto: Promo


Ovacije u Cannesu za Perišićev film Lost Country


Tagged: , , , , , , , ,