Filmski četvrtak: Hrvatska prije 70 godina

Na ovomjesečnom Filmskom četvrtku, 19. siječnja (18 sati) u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održat će se program ‘Hrvatska prije 70 godina’.Kroz niz filmskih zapisa bit će predstavljeno što se u Hrvatskoj i Jugoslaviji događalo 1953. godine. Najvažniji politički događaj u Jugoslaviji te godine bilo je proglašenje novog ustavnog zakona kojim je Josip Broz Tito proglašen za prvog predsjednika Republike.

Moći će se vidjeti još mnoštvo zanimljivih događaja: borbu za pripojenje Trsta Jugoslaviji, najveće poslijeratne vojne manevre u Jugoslaviji, prvi posjet Tita nekoj zapadnoj zemlji (Velika Britanija) i difamaciju kardinala Stepinca.

Prikaz razvoja turizma pokazat će se kako se Jugoslaveni nisu te godine samo bavili teškim temama, već i uživali u prednostima građanskog života.

Nakon projekcije osvrt na filmove i događaje prije 70 godina održat će dr. sc. Josip Mihaljević, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest.

Program je odabrao viši filmski arhivist Juraj Kukoč, a za prikazivanje ga je priredio filmski arhivist Vjeran Pavlinić. Filmovi na programu dio su zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva.

K. P. A. / Foto. Hrvatski državni arhiv


Tagged: , , , , , , , , , ,