Filmu Nebojše Slijepčevića Zlatna palma u Cannesu

Kratkometražni igrani film ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Nagradu je uživo na svečanoj dodjeli osobno preuzeo Slijepčević. Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri u sastavu: predsjednica žirija, belgijska glumica Lubna Azabal, francuska redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille Mention-Schaar, filmski programer iz Italije Paolo Moretti, producentica i redateljica Claudine Nougaret iz Francuske i redatelj i scenarist Vladimir Perišić iz Srbije.  Primajući nagradu, Nebojša Slijepčević zahvalio je cijeloj ekipi filma i ostalim filmovima u konkureciji te ga je posvetio ga mirnom otporu nasilju ‘koje nam svima može poslužiti kao inspiracija’. Film je svjetsku premijeru imao u petak, 24. svibnja, u dvorani Debussy, uz prisustvo filmske ekipe.

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu i tek drugi koji se za nju natjecao. Svečanu dodjelu nagrada na Filmskom festivalu u Cannesu možete pogledati ovdje. Popis svih dobitnika možete pronaći ovdje

Nebojša Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već ‘slavila’ s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koja je Zlatnu kameru (Camera d’Or) osvojila 2021. godine. Na ovom prestižnom festivalu veliki uspjeh doživio je i film Zvizdan Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard.

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest. ‘Ovo nam je drugi film u glavnom programu Cannesa i to je ogromna stvar. Film Nebojše i Antitalenta je odličan, a ponosni smo što je u Cannesu bilo i drugih hrvatskih filmaša. Ovo puno znači za hrvatski film i njegovu vidljivost te je pokazatelj sjajne budućnosti’, rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma natjecalo se 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić, čiji je dugometražni igrani film ‘Lost Country’, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama) i 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique).

Podsjetimo, dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona ‘Kad svane dan’ (koprodukcija MP Filmska produkcija, Igor A. Nola) 15. svibnja, otvorio je natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard).

Na industrijskom dijelu festivala sudjelovali su i hrvatski filmaši: producent Tibor Keser na platformi Producers on the Move, a producentica Lucija Perić na New Producers Room (Short Film Corner / Rendez-vous Industry).

HAVC / Foto: Remi Lesueur


Tagged: , , , , , , , , , ,