Hrvatski filmovi na 48. FEST-u u Beogradu

Na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji se održava od 28. veljače do 8. ožujka, bit će prikazano šest hrvatskih filmova.U Glavnom natjecateljskom programu 48. FEST-a prikazuju se hrvatski dugometražni igrani filmovi ‘Mater’ Jure Pavlovića i ‘Glas’ Ognjena Sviličića te hrvatska manjinska koprodukcija ‘Otac’ Srdana Golubovića (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film). Potonji naslov, koji će svjetsku premijeru imati nekoliko dana ranije na 70. Berlinaleu, 28. veljače ujedno i otvara festival.

O najboljem filmu spomenutog programa, u sklopu kojeg se prikazuje 20 naslova iz cijeloga svijeta, odlučuje međunarodni peteročlani žiri, čija je članica i hrvatska redateljica Dana Budisavljević. Osim toga, publika će po prvi put na FEST-u moći glasati za najbolji europski film iz Glavnog natjecateljskog programa.

U novom natjecateljskom programu naziva FEST Fokus, koji skreće pažnju na hrabra autorska ostvarenja, prikazuje se satirični triler Ivana-Gorana Viteza ‘Dopunska nastava’. U sklopu te programske cjeline, posjetitelji festivala imat će priliku pogledati 19 raznovrsnih filmskih ostvarenja.

U sklopu ‘Specijalnih projekcija’ prikazuju se kratkometražni film ‘Više ne znam ko smo mi’ Borisa Homoveca, koji će 7. ožujka imati regionalnu premijeru te dugometražni igrani film ‘Sin’ redateljice Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens).

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. Održava se u devet dvorana diljem Beograda, a četvrtinu filmskog programa čine naslovi koje su režirale žene. Počasni gost FEST-a je John Malkovich kojem će biti uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Na beogradskom će se festivalu odati počast i nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić i to u sklopu programa ‘FEST klasik’ u kojem će se prikazati devet njenih filmova.

HAVC


Tagged: , , , , , , ,