Ico Voljevica: Grga, s protokolom i bez njega

Povodom stogodišnjice rođenja velikoga karikaturista Ice Voljevice, zagrebačka Galerija Forum (Teslina 16) otvara izložbu pod nazivom ‘Grga, s protokolom i bez njega’, koja će se održati u ponedjeljak, 11. srpnja u 19 sati.

Ismet Ico Voljevica rođen je u Mostaru 18. srpnja 1922., a umro je u Zagrebu 30. listopada 2008. Završio je gimnaziju u Sarajevu. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao ilegalac pomagao je Narodnooslobodilačkoj borbi. Po završetku služenja vojnog roka 1947. započinje studirati arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu. Studij nije završio, ali paralelno s njime objavljuje karikature s kojima ulazi u povijest. Radio je i kao scenograf animiranih filmova u Zagreb filmu.

Grga je jedan od najvažnijih i svakako najdugovječniji od svih dnevnih stripova koji su izlazili u Hrvatskoj. Njegovi komentari politike i društva izlazili su u mnogim novinama. Najprije pod naslovom ‘Grga Protokol’ u tjedniku Kerempuh od 1950. do 1955, u Narodnom listu od 1955. do 1961., pa pod naslovom ‘Grga’ u Večernjem listu od 1962. do 2000.

Autor predgovora, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, objašnjava značaj ovog lika, jednoga od najdugovječnijih u novinskoj karikaturi uopće: ‘On je debeljuškasti gospodin koji je desetljećima komentirao prvenstveno politiku i javnu upravu, ali i društvo i međuljudske odnose. On je birokrat, ali i žrtva birokracije, poput Kafkina Josefa K. (često se ističe kako je izostavljanjem prezimena iz naslova naglasak stripa stavljen na čovjeka u sukobu s birokracijom, ali ne bih se u potpunosti složio s time – lik Grge je u cijelom vijeku svoga izlaženja sudjelovao u birokratskim procesima, sastancima i preglasavanjima, makar i s dna hijerarhije). Grga je građanin prodorna pogleda koji detektira sve društvene nepravde i apsurde. Lucidan komentator koji, ponekad i bez riječi, daje dijagnozu društva. Pučki tribun i duh ovog mjesta i vremena koje živimo.’

Izložba će se u Galeriji Forum moći pogledati do 20. kolovoza 2022.

KIC / Foto: Promo


Klovićevi dvori: 25. Međunarodna izložba karikatura

Tagged: , , , , , , , ,