Klovićevi dvori: 25. Međunarodna izložba karikatura

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020. na temu ‘Kuhinja’ (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering) održava se u Galeriji Klovićevi dvori od 17. do 29. studenog. Organizator je Hrvatsko društvo karikaturista, koje je okupilo veliki broj autora iz cijeloga svijeta.Tema izložbe ‘Kuhinja’ sagledana je iz svih mogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti. Izložba je postavljena u foajeu Galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih. Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18) i Ukrajine (17).

Kao i većina svjetskih festivala karikature tako je i ovaj imao natjecateljski karakter, a pred Ocjenjivačkim sudom bio je težak zadatak izabrati najbolje karikature. Predsjednik je bio hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su dr. sc. Frano Dulibić te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.

Prvu nagradu osvojio je hrvatski karikaturist Mojmir Mihatov, druga nagrada pripala je Grigoriju Katzu iz Izraela, a treću je osvojio Javad Takjoo iz Irana.

K. D.


Tagged: , , , , , , , , ,