Maksimir: 6. Salon pjenušavih vina

6. Salon pjenušavih vina održan je u velikoj dvorani restorana Maksimir i terasi okruženoj zelenilom.

Vinskim ljubiteljima i znalcima predstavilo se 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Posebna atrakcija bila je ledena skulptura postolja Tvornice Leda na kojemu su stajali najbolje ocijenjeni hrvatski pjenušci – Kopjar Rosé; Josipović Jazz i Pavlomir 1288.

Vinari su imali više od dvije etikete, stoga je broj butelja na pjenušavom druženju bio zavidan – prava radost za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje na izlagačkim mjestima, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama,. Time je mreža Salon of Sparkling Wines ponovo pokazala važnost edukacije i umjerenosti u ispijanju zavodljivih gutljaja, uz obaveznu hidrataciju za koju se pobrinula Cetina.

Prvu radionicu ‘Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija’ moderirale su organizatorice Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši važnost čaše iz koje se piju pjenušava vina. Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša – Riedel Malvazija istarska – koja odlično ističe mirise pjenušavih vina. U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce – Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško – polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze. Na drugoj radionici ‘Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna’ po dva pjenušca obje metode kušana su također naslijepo, Nakon prepoznavanja metoda, predstavile su se vinarije Royal Hill Estate iz Erduta i Degrassi iz Istre, objasnivši kako rade svoja pjenušava vina te kakve su razlike i sličnosti metoda.

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode. Doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio sljedeći susret u Ljubljani, već u petak 9. lipnja na 9. Salonu penečih vin Ljubljana.

Z. R. / Foto: Julio Frangen


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,