Mama, Ljubav: Besplatna digitalna publikacija

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) objavilo je, povodom navršavanja desete obljetnice postojanja tribine ‘Psihijatrija i film’, digitalnu publikaciju ‘Mama, Ljubav’.Višegodišnji projekt Klinike za psihijatriju Vrapče i HDFK tako je dobio prve (i prigodno digitalne) korice.

Prije nešto više od godine dana obilježena je deseta obljetnica filmskih tribina ‘Psihijatrija i film’ u prilično optimističnom i proširenom izdanju. U krcatoj zagrebačkoj Kinoteci prikazan je hit film ‘Joker’, a nakon njega je pod vodstvom dr. sc. Antonije Puljić, psihijatrice iz Klinike za psihijatriju Vrapče održana tribina na kojoj su nadahnuto sudjelovali dr. Stanislav Matačić, psihijatar, predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva i Dražen Ilinčić, filmski kritičar i nekadašnji predsjednik HDFK-a.

Činilo se da je riječ o iznalasku nove, osvježene i potencijalima bogate koncepcije u kojoj se ‘Psihijatrija i film’ dodatno otvorila svim zainteresiranima no tada je uslijedilo bolno covid buđenje. Godinu dana kasnije i nakon brojnih odgođenih novih izdanja tribine, HDFK u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče donosi transkripte nekih prošlih, iznimno zanimljivih tribina kao svojevrsni teaser za fizički ukoričeno izdanje knjige koja je u pripremi. O ovoj digitalnoj publikaciji uvodničari su između ostalog napisali:

‘Uz glazbu kao zvonku radost, film predstavlja najkomunikativniju umjetnost, onu koja na različite načine dopire do svakog pojedinca, ovisno o njegovoj naobrazbi, senzibilnosti, stupnju odgoja, empatičnosti i brojnim drugim čimbenicima. Jednako tako, film predstavlja svojevrsni odraz ili interpretaciju života u svoj njegovoj punini i sa svim segmentima. Organizatori tribine Psihijatrija i film, predvođeni njezinim utemeljiteljem i ključnim organizatorom, danas nažalost pokojnim prof. dr. Vladom Jukićem, toga su itekako svjesni’, Josip Grozdanić, urednik publikacije

‘Namijenjena prvenstveno specijalizantima psihijatrije u svrhu edukacije, ideja je bila da se na filmskoj tribini prikazuju filmovi koji oslikavaju kliničku sliku određenih mentalnih stanja. No, vrlo brzo se o tribini pročulo i za nju su interes pokazali ne samo specijalizanti psihijatrije, psihijatri i filmski kritičari, nego i mediji te društvena i kulturna javnost, pa možemo reći da je tribina poprimila dimenzije društvenog i kulturnog događanja’, dr. sc. Antonia Puljić, voditeljica tribine i specijalistica psihijatrije

Publikacija ‘Psihijatrija i film: Mama, Ljubav’ nastala je uz pomoć sredstava HAVC-a i podršku Zagreb filma.

K. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,