Nagrađivana španjolska autorica slikovnica u Zagrebu

U srijedu, 22. svibnja, u Zagrebu će gostovati Mariajo Ilustrajo, svjetski poznata autorica nagrađivanih slikovnica ‘Poplava’ i ‘Mrzim/volim knjige’ koje na hrvatskom možete čitati u Profilovu izdanju.

Tijekom boravka u Zagrebu Mariajo Ilustrajo priredit će jedinstven događaj. Oslikat će izlog knjižare Ljevak na Trgu bana Josipa Jelačića i tako oživjeti djevojčicu, glavni lik svoje posljednje slikovnice ‘Mrzim/volim knjige’.

Proces oslikavanja izloga trajat će punih pet sati, tako da građani od 11,30 sati mogu posjetiti knjižaru i vidjeti kako jedan izlog postaje pravo umjetničko remek-djelo.

U poslijepodnevnim satima, s početkom u 18 sati, u knjižari Ljevak predviđeno je druženje autorice s čitateljima kada će i završiti oslikavanje izloga koji će krasiti glavni gradski trg sljedeća dva tjedna.

Mariajo Ilustrajo, pravim imenom Mariajosé Gajate Molina, podrijetlom je iz Španjolske, a posljednjih osam godina živi i radi u Velikoj Britaniji. U svojim se slikovnicama bavi globalnim temama na djeci primjeren način.

Za prvijenac ‘Poplava’ osvojila je nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a ta je slikovnica bila i na popisu finalista za Bologna Children’s Book Fair Exhibition 2021. kao i za Nami Concours 2021. godine.

U 2023. godini Mariajo je osvojila brojne važne nagrade, a neke od njih su: Nagrada Klausa Fluggea, UKLA Book Award, English Association Award te Nagrada grada Madrida za književno stvaralaštvo za djecu i mlade.

I.K. / Photo: Lou Abercrombie


Menažerija: Slikovnica prema priči Ivane Brlić-Mažuranić

Orion i Mrak: Ekranizacija slikovnice na Netflixu

Tagged: , , , , , , , ,