Nebojša Lujanović: VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman

Na svečanom otvorenju 16. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u dvorištu art kvarta Benčić, proglašen dobitnik VBZ-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Riječ je o Nebojši Lujanoviću, mladom i uspješnom književniku i sveučilišnom profesoru, kojem je pripala i izdašna nagrada od 15 000 eura.

U konkurenciji od 103 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno doista raznorodna rukopisa, koliko ih je prispjelo na natječaj, bilo je izuzetno teško odabrati najbolji. U drugom krugu selekcije članovi žirija Vanja Kulaš, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Jagna Pogačnik (predsjednica) među 10 polufinalista odabrali su pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. Među finalistima vrlo su složno odabrali favorita koji se izdvojio kako tematskim preokupacijama, tako i stilom, jezikom i vizurom pripovijedanja.

Autor nagrađenog romana ‘Tvornica Hrvata’ Nebojša Lujanović uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovu nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja, ali nikada neće do kraja klonuti duhom, jer su iz svoga starog kraja, ako ništa drugo, ponijeli životnu filozofiju – uvijek neki kurac, od toga se sastoji život. Ovo je roman koji ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti nikada – iako se to od njih traži i sami se oko toga trude – neće postati netko drugi, nego uvijek ostati svoji. I dobro da je tako, za život i za priču.

Nagrađeni roman uvjerljiva je, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu (polu)izbjeglištva, koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične, ali nimalo zločeste studije mentaliteta i romana o odrastanju, koje nije lako ni kad se svakodnevno ne moraš pitati, doslovno a ne filozofski, tko smo mi i kamo idemo?Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Pisac je i znanstvenik. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2012. iz područja teorije književnosti. Osim pripovjedaka, eseja i književnih recenzija, autor je i više od trideset znanstvenih radova. Radovi su mu objavljivani u domaćim i inozemnim književnim i stručnim časopisima. Objavio je romane ‘Stakleno oko’ (2007.), ‘Godina svinje’ (2010.), ‘Orgulje’ iz Waldsassena (2011.), ‘Oblak boje kože’ (2015.), ‘Južina’ (2019.) i ‘Maratonac’ (2020.), zbirku priča ‘S pogrebnom povorkom nizbrdo’ (2008.), priručnik za kreativno pisanje ‘Autopsija teksta’ (2016.) te znanstvene knjige ‘Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja’ (2018.) i ‘U rovovima interpretacija – strategija i tragedija nelegitimnog čitanja’ (2020.). Vodi radionice kreativnog pisanja; sudjeluje u kulturnom životu organizirajući književne tribine i festivale. Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje u zvanju docenta drži nastavu iz teorije književnosti i kulturalnih studija. Aktivno trči desetljeće i pol, kao član splitskog Maraton kluba Marjan, s petnaestak istrčanih maratona po regiji i europskim metropolama. Živi u Splitu. Otac je Lovre i Loti.

L. K. / Foto: VBZ


Tagged: , , , , , , , ,