Ovacije za Frljićeva Hamleta u Moskvi

Predstava ‘Hamlet’ Zagrebačkog kazališta (ZKM) mladih nastala po drami Williama Shakespearea, u režiji Olivera Frljića, uspješno je izvedena u Kazališnom centru Mejerholjd u Moskvi, u okviru festiva Festival NET (Novo europsko kazalište).
Hamlet-ZKM-Moskva‘Što reći o gostovanju na NET festivalu i prijamu moskovske publike? Ukratko, iznad svih očekivanja. Glumci su dobili ograman pljesak i četiri puta izlazili na poklon. Oduševilo me festivalsko ozračje, njihov dobar običaj, dapače tradicija, da se nakon predstave razgovara s glumcima, ulazi u otvoreni dijalog s njima. Na ovom festivalu publika zaista živi s kazalištem u potpunosti. Gotovo stotinjak gledatelja ostalo je poslije predstave i postavljalo pitanja. Hamlet ih je zaintrigirao, bio je to drukčiji Hamlet, drukčija poetika i dramaturška obrada i mislim da smo pomaknuli neke ograde i u ovako poznatu komadu., prokomentirao je gostovanje redatelj Oliver Frljić te dodao da su ruski mediji vrlo temeljito i u velikom broju popratili hrvatsko gostovanje, a glumce Krešimira Mikića i Gorana Bogdana zaustavljali su i na moskvskim ulicama, prepoznavali i pozdravljali.

Zadovoljstvo s gostovanjem izrazila je i ravnateljica ZKM-a, Snježana Abramović Milković, kazavši da je bio veliki privilegij ući u programa ovako poznatog festivala koji potiče suvremenu kazališnu estetiku. Naglasila je da je i organizacija i produkcija festivala bila na zavidnoj razini, intervjue za moskovske televizije i novine dali su Nina Violić i Krešimir Mikić, a uspostavljeni su i novi kontakti za neka buduća gostovanja. ‘Ovo je iznimno važno gostovanje za Hrvatsku i grad Zagreb, te ZKM i sretna sam što je naša predstava prepoznata kao inovativno čitanje Hamleta i nagrađena ovacijama’, dodala je ravnateljica.

‘Hamlet’ u čitanju Olivera Frljića i produkciji ZKM-a bilo je prvo predstavljanje hrvatskog kazališta uopće u okviru NET Festivala od njegova osnutka. S dvije izvedbe, hrvatski ‘Hamlet’ je na istoj pozornici naše umjetnike postavio uz bok onima koje europska kulturna javnost već naziva najvećima, kao što su Thomas Ostermeier (Schaubühne/Berlin), Michael Thalheimer, Katie Mitchell, Ivo van Hove (Tonnelgroup/Amsterdam) ili Peter Brook ( Bouffes du Nord/Paris). Doveden u takav kontekst, ‘Hamlet’ ZKM-a prelazi vlastite granice i od izvrsne predstave koja od ožujka 2014. godine puni dvorane i inicira razgovore (o klasicima, junacima, moralu ili ljubavi), prerasta u ambasadora hrvatske kulture u sredini koja nam je geografski i kulturno danas udaljena, unatoč prometnoj povezanosti i povijesnim vezama.

H. B.


Hamlet-ZKM
Frljićev Hamlet u ZKM-u

Tagged: , , , , , , , , ,