Previše Palestine i Izraela na Berlinaleu

Njemačka ministrica kulture Claudia Roth najavila je istragu zbog kritika Izraela tijekom ceremonije zatvaranja berlinskog filmskog festivala Berlinale.

Kancelar Olaf Scholz osudio je ‘jednostrano zauzimanje stavova’ na svečanosti, a reagirali su i drugi političari. ‘S gradonačelnikom Berlina Kaiom Wegnerom i Berlinskim senatom, koji su zajedno s nama odgovorni za Berlinale, razgovarat ćemo o događanjima na dodjeli nagrada’, rekla je Roth. Dodala je kako treba istražiti je li Berlinale opravdao tvrdnju da je mjesto pluralizma, različitih perspektiva i dijaloga. Također treba vidjeti ‘kako u budućnosti osigurati da Berlinale bude mjesto bez mržnje, huškanja, antisemitizma, rasizma, mržnje prema muslimanima i bilo kojeg oblika mizantropije’.

O sukobu na Bliskom istoku više se puta govorilo na gala večeri. Mnogi članovi žirija, ali i dobitnici nagrada, usmeno ili porukama koje su nosili zamolili su za mir u Pojasu Gaze. Neki su imale palestinske marame.

Američki redatelj Ben Russell je na kraju svog govora spomenuo genocid, osuđujući izraelsko bombardiranje Gaze. Izraelski redatelj Yuval Abraham, također na pozornici, rekao je da Palestinci u Izraelu pate od uvjeta ‘apartheida’. Scholz je osudio kritike Izraela.

Kancelarka se slaže ‘da se takvo jednostrano pozicioniranje ne može dopustiti’, rekla je zamjenica glasnogovornika vlade Christiane Hoffmann. U svakoj raspravi o bliskoistočnom sukobu važno je zapamtiti da je sukob izazvan Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada prošle godine, rekla je glasnogovornica.

Claudia Roth je ocijenila da su izjave na zatvaranju Berlinalea ‘zastrašujuće jednostrane i ispunjene mržnjom prema Izraelu’. ‘Neprihvatljivo je da u večeri poput ove međunarodni filmski autori ne spomenu brutalni teroristički napad Hamasa na više od tisuću ljudi koji su mirno živjeli i slavili na festivalu u Izraelu i njihovo okrutno ubojstvo, niti riječju govore o više od 130 talaca koji još uvijek trpe nasilje Hamasa’, rekao je njemački ministar.

Napad Hamasa i stradanje talaca jasno je i glasno spomenula samo direktorica Berlinalea Mariette Rissenbeek, što nije dovoljno, zaključila je Roth.

Neki drugi političari osudili su izjave na društvenim mrežama koje su nazvali antisemitskima. Gradonačelnik Wegner rekao je kako se nada da će Berlinale spriječiti ponavljanje ‘ovakvih incidenata’ u budućnosti.

dpa / Foto: Monika Skolimowska


Tagged: , , , , , , , , ,