Sake kao japanski životni eliksir

U novigradskom Aminess Hotelu Maestral održana je vrhunska Sake radionica pod vodstvom certificiranog sommeliera Suwija Zlatića, koji je polaznike odveo na putovanje kroz čašu u Zemlju izlazećeg sunca.Kad čujemo riječ sake pomislimo kako je to samo naziv za alkoholna pića u Japanu, ali ipak je to daleko više od toga.

Jeste li znali da je sake najčišće fermentirano alkoholno piće na svijetu? Ono se sastoji od riže, vode i bakterije koji, zaslužnoj za pretvaranje škroba u šećer. Upravo iz toga proizlazi njegova dugogodišnja trajnost.

U Japanu je sake poput medicine, a statistika kaže da oni koji piju jednu šalicu tzv. ockoko sakea žive preko sto godina. Svojim načinom proizvodnje postiže najvišu razinu aminokiseline i samim time daje najveći doživljaj umamija.

Na radionici ‘Taste like a profesional’ počelo se s pjenušavim sakeom Haposhuom, a zatim nefiltriranim Nigozakeom, odležanim u tradicionalnim Taruzake bačvama da bi se nastavilo s istim odležanim u bačvama poznatog proizvođača šampanjca Henrija Girouda.

Od ostalih sakea našli su se i onaj od nepolirane crvene riže ikao i likerni sake Yuzu i Macha od zelenog čaja. Na samom kraju iznenađenje je bio choschu, tradicionalna žestica napravljena od riže.

Tekst i foto: Manuela Maras


Tagged: , , , , , , , , ,