Sam samcat premijerno na ZFF-u

Svaki dan, pa tako i utorak, na Zagreb film festivalu (ZFF) počinje s filmovima za najmlađe, ali ovaj je utorak poseban jer s filmom iz programa Bibijada dan počinje i u Kulturnom centru Travno. U 12 sati tamo nas očekuje vrlo poseban film, jer ga je režirala prva redateljica iz Saudijske Arabije ikad. Sukladno tome, film ‘Vadžda’ donosi priču o maloj djevojčici s velikim snovima.Filmovi iz glavnog natjecateljskog programa na rasporedu su u 18.30 u kinu Europa, a dan u ovom programu počinje britanskom komedijom ‘Stari momci’. Mjesto radnje je prestižni internat za dječake Caldermount, a glavni junak je knjiški crv Amberson, radničko dijete na stipendiji s dna školske društvene ljestvice. Film se uz hrpu dobrog humora bavi temama klase i otpora prema autoritetu. Publiku će prije projekcije pozdraviti redatelj Toby McDonald.

U 21 sat u Europi slijedi domaća premijera filma ‘Sam samcat’, redatelja Bobe Jelčića, drama o borbi oca za skrbništvo nad kćeri koju obožava, a pred kojim su ogromne barijere u obliku potpunog nerazumijevanja sustava i sulude hrvatske birokracije. Premijeri će prisustvovati ekipa filma i glavni glumci Rakan Rushaidat i Miki Manojlović, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike.

U kinu Tuškanac festivalski dan započinje programom Velikih 5. U 17 sati na rasporedu je ‘Colette‘, film britanskog redatelja Washa Westmorelanda, biografska drama o životu francuske spisateljice Sidonije Gabrielle Colette, kandidatkinje za Nobelovu nagradu i pionirke borbe za ženska prava, koja je iz temelja promijenila književnost, modu i izražavanje seksualnosti Pariza s početka 20. stoljeća.

U Tuškancu se program nastavlja u 19.30 sati filmom ‘Ne ostavi traga’ iz programa Ponovno s nama, novim ostvarenjem predvodnice američke indie scene, Debre Granik, o životu u divljini ratnog veterana autsajdera i njegove kćeri čija idila biva prekinuta intervencijom socijalne službe. U 22 sata u Tuškancu počinje popularni program Kockice s izborom iz recentnog hrvatskog kratkometražnog filma zajedno s međunarodnom selekcijom kratkiša. Svoje filmove na Kockicama imaju Hani Domazet (Tina&Sendy), Renata Lučić (Peti kat lijevo) i Andrija Mardešić (Stepska lisica).

Poseban program Festivali pod reflektorom u 18 sati u Dvorani Müller kina Europa donosi film iz programa Festivala mediteranskog filma Split, ‘Izvještaji o Sari i Saalemu’ o ljubavi Izraelke i Palestinca, koja neće proći nekažnjeno.

Program Tajkuni: Jučer, danas, sutra, ovogodišnja poslastica festivala, bavi se začecima poljskog kapitalizma u filmu ‘Obećana zemlja’, Władysława Stanisława Reymonta, a koji je proglašen njihovim najboljim filmom svih vremena. Mjesto i vrijeme putovanja u ‘Obećanu zemlju’ je dvorana F22 u 18 sati. U istoj dvorani u 21.30 sati ne smijete propustiti ‘O nečemu drugome’, prvi film majke čehoslovačkog novog vala Věre Chytilove, autorice feminističkog klasika ‘Ivančice’.

U MSU u 20.30 sati u programu Velikih 5 gledamo najnoviji film španjolskog redatelja Jaimea Rosalesa Petra, o ženi koja se u potrazi za ocem suočava s bolnim obiteljskim nasljeđem. Od svjetske premijere na 15 dana autora u Cannesu, ovaj film ne prestaje intrigirati gledatelje. Provjerite zašto.

Z. F.


Tagged: , , , , , , , , , , ,