Shakespeare na filmskom platnu

U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea (1564.-1616.), ova je 2016. proglašena ‘Shakespeareovom godinom’, što podrazumijeva izvedbe njegovih djela na sve načine i u svim oblicima.
HamletTom slavlju dramske riječi i kazališta pridružilo se i kino Tuškanac u Zagrebu ciklusom projekcija pod nazivom ‘Kazalište na filmskom platnu’. Ideja ciklusa jest mjesečno jedna projekcija filmskog uprizorenja kazališne predstave vezane uz Shakespeareov opus. Početak je kazalište Barbican i tragedija ‘Hamlet’ u režiji Turner Lyndsey s Benedictom Cumberbatchom (hrvatska ga publika poznaje po filmu ‘Igra oponašanja’ ) u glavnoj ulozi. Zanimanje publike pokazalo je nužnost nekoliko projekcija, pa će tako četvrta i vjerojatno posljednja biti u nedjelju, 14. veljače u 19 sati. Posebno ozračje zbivanja, neupitan šarm glavnog glumca koji svojeg kraljevića prikazuje kao bilo kojeg zdvojnog čovjeka prepunog sumnje i u strahu da ne naruši svoju ljudskost, uzbudljiv scenski prostor, iznenađujuća glazba i začuđujući svjetlosni učinci – sve to je vrlo vjerojatno pridonijelo takvoj navali čak i onih, koji ne odlaze redovito u kazalište.

U nedjelju 21. veljače (19 sati) u kinu Tuškanac u produkciji Branagh Theatre Company slijedi ‘Zimska priča’ u režiji Roba Ashforda i Kenetha Branagha. Do ljetne stanke vidjet ćemo predstave iz Shakespeare s Globe i to 20. ožujka ‘Mletačkog trgovca’, 17. travnja ‘Mjeru za mjeru’ i 22. svibnja ‘Richarda II.’ te početkom jeseni, 25. rujna ‘Romea i Juliju’.

Olga Vujović / Foto: HFS


San ljetne noći-ekipa i gradonačelnik Andro Vlahušić
Dubrovnik: Predstavljen Shakespeareov festival
Tagged: , , , , , , , , , ,