Split: 6. MAGfestival

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine (28.8. – 6.9.) održati po šesti puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.
MAGfestival  SplitFestival je to koji je već odavno prerastao okvire lokalnog događaja. Naime, osim što su važnost MAGfestivala na lokalnoj i nacionalnoj razini prepoznali Grad Split, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Splita, koji financijski potpomažu ovu manifestaciju, od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini. Od Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.

To je međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu. Očekuje se da će odabrani festivali putem ove platforme, portala i publikacija koje će se izdavati, ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve u cilju daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.

Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana je 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita. Do sada je u organizaciji Udruge MAG održano pet festivala komorne glazbe i pet koncertnih sezona sa šezdesetak koncerata klasične glazbe, što predstavlja kontinuitet kakav u Splitu dugo nije postojao. Udruga MAG dobitnik je i Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (oko 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i oni koji tek čekaju afirmaciju. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita.

S. R.


Kvartet Papandopulo - 4. Magfestival
5. MAGfestival komorne glazbe
Tagged: , , , , , , , , , ,