Srce Sarajeva turskom filmu Mustang

Dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu zatvoreno je 21. izdanje Sarajevo Film Festivala, na kojem je Srce Sarajeva za najbolji igrani film ponio turski film ‘Mustang’ redateljice Deniz Gamze Ergüven.
21. Sarajevo Film Festiva-nagradeManjinska hrvatska koprodukcija ‘U potrazi za snom’ Mladena Mitrovića osvojila je nagradu publike za najbolji dokumentarni film, dok su ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića i ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ Eve Kraljević osvojili partnerske nagrade festivala.

Uz glavnu nagradu, ‘Mustang’ je dobio i nagradu publike za najbolji igrani film, dok je specijalnu nagradu žirija dobio film ‘Saulov sin’ mađarskog redatelja  Lászla Nemesa. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je ‘Toto i njegove sestre’ rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua, dok je najboljim kratkometražnim filmom proglašen ‘Biserna obala’ crnogorskog redatelja Dušana Kasalice. Nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumu ove su godine dodjeljene ženskoj glumačkoj ekipi turskog filma ‘Mustang’ te muškoj glumačkoj ekipi grčkog filma Chevalier.

HT Eronet nagradu publike za najbolji dokumentarni film osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija ‘U potrazi za snom’ redatelja Mladena Mitrovića, priča o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se 1987. godine rasuli svijetom stjecajem brojnih, a ponajviše ratnih okolnosti. Film je nastao u produkciji beogradske Fabrike snova i koprodukciji zagrebačkog Factuma i sarajevskog Balkan art centra, a publika mu je dodijelila visoku ocjenu 4.84.

Dan ranije partnerske nagrade festivala uručene su dvama hrvatskim naslovima. Dugometražni dokumentarni film Eve Kraljević ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ nagrađen je s EDN Talent Grant koju dodjeljuje Europska dokumentaristička mreža, u svrhu podrške talentiranim autorima dokumentarnog filma iz regije. Film prati deset godina života s Evinom sestrom Mijom koja ima Downov sindrom, a nastao je u produkciji Hulahopa. Zanimljivo je da je Eva Kraljević s ovim filmom, u fazi projekta, osvojila nagradu HBO Adria na Docu Rough Cut Boutiqueu 2013. godine.

‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije, osvojio je CICAE nagradu koju dodjeljuje međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE). ‘Zvizdan’ je na SFF-u imao regionalnu premijeru, a hrvatska će ga publika moći uskoro vidjeti u domaćim kinima. Film je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard 68. Filmskog festivala u Cannesu, a bio je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament.

Na 21. izdanju Sarajevo Film Festivala prikazano je više domaćih naslova. Uz ‘Zvizdan’, ‘U potrazi za snom’ i ‘Lijepo mi je s tobom’, znaš, u natjecateljskom je programu prikazana manjinska koprodukcija ‘Naša svakodnevna priča’ Ines Tanović, u programu U fokusu ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke i manjinska koprodukcija ‘Ničije dijete’ Vuka Ršumovića, dok je ‘Takva su pravila’ Ognjena Sviličića prikazan u programu Open Air. Još niz kratkometražnih naslova prikazano je u sklopu predstavljanja Zagreb Film Festivala i Festivala mediteranskog filma Split. U sekciji BH film prikazano je ‘Izgubljeno dugme’ Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina, dok je u programu ‘1995-2015. Suočavanje s prošlošću’ prikazana manjinska koprodukcija ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ u režiji Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda, dokumentarni film nastao u produkciji danske kuće Final Cut For Real i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma.

HAVC


Dragan Markovina, Lana Barić, Ivona Juka, Elma Tataragić, Anita Juka i Damir Markovina
Ti mene nosiš na Sarajevo Film Festivalu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,