Tom Lake: Novi roman Ann Patchett

Iz izdavačke kuće Profil javljaju da je iz tiskare upravo stigao ‘Tom Lake’, novi roman Ann Patchett, nagrađivane američke spisateljice, dobitnice nagrada PEN/Faulkner i Orange 2002.

‘Tom Lake’ je objavljen u iznimnom prijevodu Saše Stančina i jedan je od najljepših romana koje ćemo čitati ovoga ljeta. Prema pisanju The Boston Globea, ovo je možda i najbolji roman Ann Patchett dosad.

Radnja romana smještena je u vrijeme pandemije kada glavna junakinja Lara i njezine tri odrasle kćeri beru trešnje u obiteljskom voćnjaku. Djevojke mole majku da im ispriča priču o Peteru Dukeu, slavnom glumcu s kojim je prije nekad bila u vezi te dijelila pozornicu u kazališnoj trupi po imenu Tom Lake. Iako se radnja romana vrti oko filmske zvijezde, pravi je fokus na odnosu majke i kćeri. Dok se Lara prisjeća prošlosti, kćeri analiziraju svoj odnos s majkom i prisiljene su ponovno promisliti o svijetu oko sebe i svemu što su dotad mislile da znaju.

Roman ‘Tom Lake’ u izvorniku ima i audio izdanje, a naratorica je glumica Meryl Streep.

Roman ‘Tom Lake’ meditacija je o ljubavi, obitelji te životima koje su roditelji vodili prije nego što su im se rodila djeca. Podjednako elegičan i pun nade, ovaj se roman bavi značenjem i mogućnosti sreće dok se svijet raspada. Kao i u svojim drugim romanima, Ann Patchett spaja magnetičnu pripovjedačku vještinu s prodornim uvidima u obiteljske odnose. Rezultat je inteligentno i tankoćutno ispripovijedana bogata i lucidna priča koja nam ponovno pokazuje zašto je njezina autorica jedna od najcjenjenijih spisateljica današnjice.

‘Tom Lake bavi se romantičnom ljubavi, bračnom ljubavi i majčinskom ljubavi, ali isto tako i ljubavi prema životinjama, prema pričama, zemlji i drveću i onom sićušnom, crvenom, okruglastom voću koje nazivamo trešnjama… Velikodušna spisateljica u svom devetom romanu opet pogađa u sridu’, navodi se u recenziji objavljenoj u The Washington Postu.

I. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , ,