Turističko brendiranje: Moslavina – skrivena zemlja

Na imanju Moslavačka priča u Maloj Ludini održana je konferencija za medije i javno predstavljanje projekta u turizmu koji je LAG (Lokalna akcijska grupa) Moslavina proveo u suradnji s turističkim zajednicama Čazma, Ivanić-Grad, Kutina, Popovača i Sjeverna Moslavina.Glavni cilj projekta je da turistička ponuda Moslavine bude prepoznatljiva tržištu i dostupna na najvećem prodajnom kanalu 21. stoljeća, internetu.

Konferenciji su prisustvovali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta; Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije i Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije (TZ SMŽ).

Prisutne je pozdravio predsjednik LAG-a Moslavina, Zlatko Babić, i u svom izlaganju istaknuo velika ulaganja u gotovo svim gradovima. To su novi bazeni u Naftalanu, službeni ulazi u Park prirode Lonjsko polje s moslavačke strane, Prijamni centar Repušnica i Crna roda u Osekovu, projekti provedeni preko programa Natura 2000 u Čazmi, gdje se grade prvi biobazeni u Hrvatskoj te Garešnici gdje je preko projekta ‘Zeleni vrtovi Poilovlja’, uz brojnu drugu turističku infrastrukturu izgrađen veliki Posjetiteljski centar u centru grada. ‘Javna ulaganja potiču i ohrabruju privatne ulagače pa se u Moslavini pojavljuje sve više novih turističkih sadržaja kao što su seoska ugostiteljska imanja, vinarije, kušaonice i kampovi’, rekao je Babić.

LAG Moslavina je osnovao Koordinacijski Odbor za turizam čiji su članovi, predstavnici turističkih zajednica i struke iz privatnog i civilnog sektora, čiji je predsjednik Odbora za turizam, Janko Kezele. ‘Sva raznolikost Moslavine imat će veću dodanu vrijednost ako se nudi i predstavlja pod zajedničkim imenom, kao jedinstveno turističko odredište i zbog toga je pokrenuta izrada brend strategije Moslavine’, rekao je Kezele.

Voditeljica LAG Moslavina, Anica Lenart, objasnila je kako je projekt financiran. LAG Moslavina je u sklopu projekta suradnje, a koji se provodi kroz Leader mjeru: Podmjeru 19.3.2. ‘Projekt suradnje je sufinanciran EU sredstvima, kroz projekt Turizmom razvijamo područje a kojeg LAG Moslavina provodi s još pet hrvatskih LAG-ova. Glavna aktivnost LAG-a Moslavina u okviru tog projekta je izrada Brend strategije za regiju Moslavina’, rekla je Anica Lenart.

Predstavnik tvrtke Size, koja je izradila Brand strategiju, rekao je ‘U Brand strategiji osmišljen je vizual i slogan regije Moslavine, napravljena je ilustrativna turistička karta područja te ostali promotivni materijali i izrađen je promo video i web stranica moslavina.travel na kojoj je objedinjena turistička ponuda Moslavine.’

Kako bi još jače predstavili turizam Moslavine, turističke zajednice su se uključile u projekt i dodatno financirale digitalizaciju turističke ponude putem platforme Tour Explorer. To je platforma koja omogućuje pregled kompletne turističke ponude regije, upite, rezervacije, pa i plaćanje željene turističke usluge ili proizvoda. Tour Explorer predstavio je Ivan Ilijaš iz tvrtke Orioly. Istaknuo je kako više od 70% turista preko interneta traži takve informacije te da je takav način promidžbe veliki iskorak.

Ingrid Padjen Đurić, direktorica TZ SMŽ, istaknula je da je svjesna kako je teško promovirati područje koje je na rubnim dijelovima triju županija te čestitala LAG-u što je uspio ujediniti turističke zajednice na tako zanimljivom projektu, koji je dobar temelj za daljnji razvoj turizma cijelog područja.

Zamjenik župana SMŽ, Mihael Jurić, među ostalim je rekao; ‘Dobar je to početak jedne lijepe priče. Osim sve bolje turističke ponude, Moslavina se može pohvaliti dobrom prometnom povezanosti te blizinom Zagreba. Sve su to dobri preduvjeti za daljnji napredak.’ Istaknuo je LAG Moslavinu kao dobar primjer ostalim LAG-ovima.

Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, rekla je da je to dobar temelj izgradnje brenda Moslavine. Istaknula je da će za nastavak promidžbe kao i za udružena područja biti otvoreni javni pozivi te dostupna određena financijska sredstva od Ministarstva turizma, na koje će se TZ-ovi moći prijaviti.

T. R. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , ,