Veljko Barbieri: Veliki kuharski kanconijer

Gastronomsko remek-djelo Veljka Barbierija s više od 300 recepata ‘Veliki kuharski kanconijer’ u izdanju VBZ-a bit će predstavljeno u srijedu, 23. siječnja (12 sati) u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Osim autora, sudjelovat će Jelena Ivanišević, Joško Ševo i Drago Glamuzina.Ovaj ‘Veliki kuharski kanconijer’ kruna je Barbierijevih napora na polju gastroliterature, u kojem na samo sebi svojstven način istražuje i promiče gastronomiju kroz iznimno zanimljive tekstove visoke književne razine. Svoje čitatelje i poklonike istinskih jela Barbieri vodi kroz pripovijesti i zgode iz svijeta kulinarike, praćene brojnim planetarnim receptima, uz izvorne autorove fotografije te umjetničke slike i ilustracije u kojima gastronomija zauzima središnje mjesto, i to po izboru samog autora, a koje čine sastavni dio svakog poglavlja. Stoga ‘Veliki kuharski kanconijer’ ima sve pretpostavke da postane novi Barbierijev bestseler, koji će krasiti police mnogih kuhinja i domova, na kojima će nedvojbeno imati posebno mjesto.

Kao pisac i gastropisac, Barbieri od 1980-ih godina do danas surađuje s mnogim hrvatskim, talijanskim, njemačkim i slovenskim tjednicima i časopisima, a od njegovih kolumni nastale su brojne knjige i kuharice, koje su zabilježile veliki uspjeh. Knjige su dobile značajne domaće i strane nagrade, među kojima se svakako izdvajaju one Gourmandove, zatim nagrada na sajmu knjiga u Barceloni za najbolju književnost o hrani (2003.) te nagrada za najbolju knjigu o gastronomiji Sredozemlja u Švedskoj (2005.). Na Hrvatskoj radioteleviziji Barbieri je godinama vodio svoj već kultni serijal o povijesti hrane kao povijesti civilizacije.

VBZ


Tagged: , , , , , , , , , ,