Vinski razgovori: Ivan i Maja Perak

U jednom od ljepših vinskih prostora zagrebačkog centra, u wine baru kavane Procaffe (Tkalčićeva 54), održani su drugi ‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom’. Ovog puta publici su predstavljene mlade snage kutjevačke obitelji Perak – Maja i Ivan Perak.Perakovi vinogradi smješteni su na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija im je graševina, iznimno pogodna za kutjevačko podneblje, pokazavši da može dati od suhih kvalitetnih, preko vrhunskih, do predikatnih vina.

Prezime Perak nije nepoznato u vinskom svijetu, jer njihov otac Ivica Perak ostavio duboki trag u Kutjevu d.d.,  gdje je dva desetljeća bio glavni enolog. Krenuvši u samostalnu vinsku avanturu, sasvim je normalno da je u to uključio cijelu obitelj. Tako zadnjih nekoliko godina Perakova vina traže svoj put do potrošača, a tom putu dakako pomažu brojne nagrade na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima.

Kroz razgovore tijekom večeri čulo se da su se u posljednjih godinu dana u posao maksimalno uključili  i Maja i Ivan što je posebno vidljivo u marketinškom dijelu, kojeg je uz majčinu podršku preuzela Maja.

Više pažnje su posvetili vinskim festivalima, promocijama i to je dalo rezultate, a vina imaju novu, atraktivnu etiketu, čiji je autor Mario Hlača.

Od Ivana se tek puno očekuje, jer bi jednog dana trebao naslijediti oca u podrumu, a održati visoku razinu Ivice Peraka neće biti lako.

Treba napomenuti da su, uz pomoć novaca iz EU fondova, krenuli u uređenje smještajnih kapaciteta u centru Kutjeva gdje će za sada biti 12 ležajeva. Očekuju se i sredstva iz ‘vinske omotnice’ pa će se krenuti i u izgradnju novog vinskog podruma u sklopu kojeg će biti i nova kušaonica. Shvatili su u obitelji Perak da će vinski turizam biti itekako bitan segment svakog hrvatskog vinara.

‘Vinski razgovori’ su tekli brzo i dinamično. Tomislav Stiplošek je publiku vrlo vješto vodio kroz vinske teme i saznanja o vinariji Perak, ne dopuštajući da se ode preduboko u neku temu, ali niti da ijedna ostane nedorečena.

Kako  Tomislav vješto u razgovor uključuje publiku, oni puno saznaju o vinarima, ali i vinari na licu mjesta čuju mišljenja o svom radu. Pričalo se tako o vinskim marketingu, cijenama vina, ali najviše, naravno, o vinima koja su kušali: Sauvignon blanc 2017. i 2018, Chardonnay 2018, Graševina Mitrovac 2017. i 2018., Muškat žuti 2018 i Merlot 2016.

Dijelu publike posebno se svidio Chardonnay koji je pravo iznenađenje. Na dobre graševine iz Kutjeva već smo navikli pa tako ni Perakova Graševina Mitrovac nije iznenađenje svojom kvalitetom. Međutim, dijelu publike svidio se i Muškat žuti, nova etiketa u Perakovoj vinskoj paleti, a proizveden je baš na Majino inzistiranje.

Zvijezda večeri, prema reakciji većne prisutnih, ipak je bio Merlot. Dakle, vinarija Perak ima ponešto za svačiji ukus, a njihova vina odlično su se sljubila s platama paškog sira i drniškog pršuta iz privlačne ponude Procaffeovih zalogajčića.  

Nakon Vinskih razgovora, uz vina Perak održan je tradicionalni Procaffe After Work Party četvrtkom. Neka od spomenutih vina možete u idućim danima kušati u kavani Procaffe po povoljnim cijenama, a više o njima doznati na: www.perak.hr

Stiplošek je uveo još jednu novost: na kraju ‘Vinskih razgovora’ iz šešira se izvlači ime sretnog dobitnika iz publike nakon što je svatko napisao ime i ubacio papirić. Ovaj put nagrada su bile palačinke za dvije osobe u Palačinkarnici Latina (Savska 23 a).

Sljedeći ‘Vinski razgovori’ održat će se 7. ožujka, kada u goste dolazi Agrolaguna s nekoliko premijera – vinima koja još nisu na tržištu. Dakle, bit će vrlo zanimljivo. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

S. M. / Foto: GET


Tagged: , , , , , , , ,