Vinski razgovori: Vina Laguna

U suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčićevoj ulici, Udruga za kulturu stola G.E.T. dva put mjesečno održava događanje pod nazivom ‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama’. Koncept događanja je osmišljen kao talk show uz interakciju s publikom.Treći ‘Vinski razgovor’ odigrao se uz Vina Laguna, a Stiplošekovi gosti bili su Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje. Uz male zalogaje i ugodne razgovore predstavljena su vina premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište, a neka još čekaju svoj trenutak. Zalogaji koji su pratili vina bile su plate s pršutom iz ponude Procaffea i sirevi sirane Špin koja je, kao i Vina Laguna, također u vlasništvu tvrtke Agrolaguna.

Predstavljena su ova Vina Laguna:
– Pjenušac Blanc de Moi
– CastellBlanc 2017
– Malvazija Istarska duga maceracija 210 Riserva 2012
– Riserva LV 2013
– Malvazija Istarska kasna berba 2016

Kroz ova vina publika je upoznala neko drugo lice Vina Laguna. Čak i većini vinskih novinara, prisutnih na degustaciji, taj dio njihove produkcije bio je nepoznat.

Publika je odlično prihvatila i ocijenila kušana vina, a pojavilo se i puno pitanja. Prije svega pitanja u vezi cijena, razloga za proizvodnju ovakvih vina i količina koje će se naći na tržištu. Nadovezavši se na pitanje količine, Tomislav Stiplošek je dao komentar i zaključak degustacije: ‘Izuzetna, fantastična vina, u vrlo malim serijama i dostupna na upit. Naravno, pitate se: Zašto? Pa vrlo jednostavno: moramo biti svjesni vremena i države gdje živimo i veliko je pitanje bi li takva vina mogla živjeti u velikim količinama na tržištu… Ta su vina, svako za sebe, kao mala umjetnička djela i nisu za svakoga, već traže nekog tko će ih razumjeti i uživati u njima kao što se uživa u slikarskim remek djelima. No da, trebalo ih je predstaviti javnosti i pokazati svijetu da Vina Laguna imaju i takva vina, iz najviših kategorija. Vinski znalci to će itekako znati cijeniti. Jednom kad probate ta vina, gledat ćete na Vina Laguna nekim drugim očima.’

Svaki vinski razgovori, osim interesantnog i jedinstvenog doživljaja, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put je jednog sudionika ručkom za dvije osobe odlučio počastiti nedavno otvoreni bistro Fino & Vino, čiji se koncept temelji na modernoj kuhinji s naglaskom na domaćim mesnim i ribljim jelima te tjesteninama vlastite proizvodnje, uz bogatu vinsku kartu.

Sljedeći ‘Vinski razgovor’ održat će se 21. ožujka, a u međuvremenu svratite u kavanu Procaffe i pogledajte njihovu ponudu vina i zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim gostovanjima.

S. M.


Tagged: , , , , , , , , ,