400. obljetnica smrti Williama Shakespearea

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u organizaciji Britanskog veleposlanstva, HNK, Chevening Alumni – Hrvatska i British Council Hrvatska, održan je prigodan program u okviru obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Na taj su način pridružili globalnom programu ‘Shakespeare Lives’, koji svojim aktivnostima slavi njegov život i nasljeđe.
William-ShakespeareNakon uvodne projekcije videa ‘Shakespeare u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu’ te arije iz predstave ‘Macbeth’ Verdija u izvedbi opernoga solista Siniše Hapača i pod klavirskom pratnjom Helene Borović, posjetiteljima su se obratili Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, dr. Connor Snowden, direktor British Councila te mr. Ian Cliff, veleposlanik, otpravnik poslova u Britanskome veleposlanstvu.

‘Iznimna nam je čast što je upravo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odrabrano kao institucija u kojoj će započeti proslava Shakespearova jubileja u Hrvatskoj. Da Shaksepeare živi, u HNK je dokazivano u proteklih sto godina brojnim uprizorenjima, ne samo Shakespearovih drama već i opera i baleta rađenih po Shakespearovim predlošcima. Ova je kuća doista Shakespearov dom, a to ćemo dodatno dokazati i u jubilarnoj godini – današnjim programom, ali i projekcijom filma Kako vam drago, točnije snimljenoga uprizorenja istoimene komedije u izvedbi Nacionalnoga teatra iz Londona čija će redateljica Polly Findlay u HNK režirati jedno od Shakespearovih djela, koje će premijerno biti prikazano u siječnju 2017.’, izjavila je Dubravka Vrgoč.

‘Ovaj je program zapravo mogućnost milijunima ljudi diljem Velike Britanije kao i u 140 zemalja širom svijeta da sudjeluju u projektu Shakespeare živi, koji uključuje glazbu, film, kazalište, izložbe, javna čitanja. Postoji i online platforma (shakespearelives.org) koja uključuje niz materijala o Shakespeareu i njegovu opusu’, istaknuo je Connor Snowden. ‘Shakespeare je bio intenzivan raščljanjivač, koji je uvijek  ukazivao na važnost tolerancije različitosti pa u skladu s time želimo potaknuti diskusiju o kvaliteti i važnosti različitosti koje su ključne u vrednovanju i poštivanju onoga drugoga. Mi zapravo ovim programom slavimo Shakespearevu iznimnu pronicljivost – on je glas svijeta koji govori o pohlepi, požudi, ljubomori, ali i o odanosti, pravdi, prijateljstvu, poštovanju, i, ponajviše, ljubavi’, dodao je Snowden.

Ian Cliff osvrnuo se kratko na nedavni posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla te izrazio veliko zadovoljstvo priključivanju Hrvatske obilježavanju ovoga značajnog jubileja kao i izuzetno uspješnom suradnjom s HNK u Zagrebu kao svojvrsnim domaćinom programa ‘Shakespeare živi’.

Uslijedilo je predavanje profesora Micheala Dobsona koji je prikazao dokumente iz Shakespeareova doba u kojima su posjetitelji mogli vidjeti kako i gdje su igrane predstave u Engleskoj. ‘Shakespeare je trajan, njegova djela su još uvijek zanimljiva, drame su žive i konkretne, likovi su bajkoviti, bez prezimena, datuma rođenja i smrti. Njegove drame pozivaju na svježu primjenu i svevremenske su na više načina’, između ostaloga  je rekao profesor Michael Dobson.

Mate Maras, prevoditelj ‘Sabranih djela Williama Shakepearea’, u sklopu svojega predavanja prikazao je fotografije svih djela koja su izvedena u HNK-u od 1840. do 1990. godine. To razdoblje uključuje izvedbe 26 Shakespearovih djela (Romeo i Julija, Kroćenje goropadnice, Mnogo vike ni za što, Mletački trgovac, Macbeth, Othello, Vesele žene windsorske, Kralj Lear, Hamlet, Julije Cezar, Koriolan, San ivanjske noći, Zimska priča, Rikard III., Henrik IV., Komedija zabluda, Na tri kralja, Periklo, Troilo i Kresida, Antonije i Kleopatra, Oluja, Mjera za mjeru, Timon Atenjanin, Cymbeline).

U sklopu programa izvedeni su i ulomci iz Shakespeareovih djela u interpretaciji glumaca glumaca HNK-a: Vanje Matujec (Celija iz drame ‘Kako vam se sviđa’), Luke Dragića (‘Hamlet’ iz istoimene drame) te Alme Price (‘Soneti’). Program je pratila prigodna izložba ilustracija Shakespearovih soneta, akademskoga slikara Rudija Labaša.

I. S.


Terry Eagleton
Filozofski teatar: Terry Eagleton na 400. obljetnicu smrti Shakespearea
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,