5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca Portugieser Du Monde

5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca ‘Portugieser Du Monde’ održat će se 21. i 22. travnja u Pečuhu i Palkonyiji (Mađarska), gdje će se naći renomirani proizvođači te vinske sorte kao i internacionalni ocjenjivači uzoraka.VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca, i ove je godine podijelila događaj u dva dijela. Prvi dan festivala posvećen je strukovnom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu, dok će se drugi dan Festival Portugieser Du Monde u sklopu tjedna restorana održati u vinariji Mokos, u mjestu Palkonya, koji će biti otvoren za sve posjetitelje od 13 do 18 sati.

U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva, i ove će se godine predstaviti plešivički vinari. Na ocjenjivanje su zaprimljeni uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe, zatim portugisci berbe 2015. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%, bijela, te rose i pjenušava vina od sorte portugizac. Članovi međunarodnog žirija redom su renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

S Plešivičke vinske ceste uzorke su predali: PZ Plešivica (1) – Branka Franjević, OPG Lacković-Golubić (1) – Danijel Golubić, OPG Ciban (1) – Drago Ciban, OPG Gregorić (1) – Željko Gregorić, OPG Ivančić (4) – Krešimir Ivančić, OPG Puščak (1) – Branko Puščak, OPG Josip Braje (1), OPG Gregorić Franjo (2) i OPG Jagunić (1) – Dominik Jagunić.

‘Sudjelovanje naših vinara na ocjenjivanju Portugieser Du Monde, organizirali smo i ove godine u sklopu promocije županijskih vinskih cesta i robne marke vina Purtugizec Plešivica, te se nadamo ponovljenom velikom uspjehu naših vinara’, rekla je Ružica Rašperić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Iz Kutjeva uzorke je predala ‘Vinarija Mihalj’ (2) – Branko Mihalj, a iz Ludbrega ‘Vinarija Stručić’ (1) – Sanja Stručić, što čini sveukupno 16 predanih uzoraka iz Hrvatske. Za sudionike iz Hrvatske organiziran je, povodom 450. godišnjice Sigetske bitke, razgled spomenika Nikole Šubića Zrinskog i Sulejmana I. na mjestu čuvene bitke kod Sigeta, u parku mađarsko-turskog prijateljstva u Szigetváru.

Nakon toga dogovoren je edukativan susret u tvornici Trust Hungary, gdje će se vinari upoznati s proizvodnjom poznatih barrique bačvi, koje se izrađuju od isključivo mađarskog hrasta.

Ž. B. / Foto: D. Kopač


Portugieser Du Monde: Mađarske medalje za hrvatska vina

Griffin s Plešivice: Podcijenjenom portugiscu dodao je jednu nulu višeTagged: , , , , , , ,