Film o radnicama Kamenskog u kinima

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića pruža nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni, a osvojio je i nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu.Kakve veze imaju filmska scena i tvornica Kamensko? Iako se ova dva svijeta naizgled čine nedodirljiva, da tome nije tako pokazuje film ‘Lada Kamenski’ iz pera scenaristice i redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića. Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije, a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu. Ipak, kako kaže mlada redateljica, usprkos teškoj temi, film pokazuje i onu vedriju stranu:

‘Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti’, izjavila je Sara Hribar.

‘Lada Kamenski’ premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače: Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti su Jure Pavlović i Bojan Kanjera. ‘Lada Kamenski’ u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.

M. R. / Foto: Vjekoslav Skledar


Tagged: , , , , , , ,