Lovre Jakšić: Zapisi iz unutrašnjeg kamenoloma

U Bolu na otoku Braču, u Galeriji umjetnina Branislav Dešković, otvorena je izložba ‘Zapisi iz unutrašnjeg kamenoloma’ kipara Lovre Jakšića, koji živi i stvara u Donjem Humcu.Lovre Jakšić (1981.) je 2005. diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom prof. Kažimira Hrastea. Član je HULU-a Split, a redovito izlaže u svojim galerijama Jakšić u Splitu i na Braču.

‘U svome genetskom kodu ovaj umjetnik od kamena nosi svaki peganj te grube i razastrte stine. Ostati na otoku i bespogovorno prihvatiti sve njegove uvjetovanosti značilo je odrediti se prema svijetu djelujući unutar jednog specifičnog mikrokozmosa’, piše kustos Tino Vuković.

U katalogu Jakšićeve izložbe u Bolu, prof.dr.sc. Ive Šimat Banov ističe: ‘Nije riječ samo o zanatu, rukama i dlijetu. Nije riječ o postojanosti i trajnosti kamena kipa koji će nas nadživjeti. Riječ je o traganju za autoritetom teme kroz autoritet kamene mase. Stoga stajaće i sjedeće figure, u pokretu ili u mirovanju dinamičnih i raznovrsnih profila govore kako se u kamenom svijetu miješa mitsko i realno i kako subjektivno svladava otpor tvrda kamena. To je napor da se figuracija poveže s  jednostavnošću i čistoćom oblika, da i hrapave i glatke stijene oblika ukažu i na postojanost i na senzibilnost; svoju jednostavnost gologa oblika i svoju mitsku slojevitost. Ljekovito je vidjeti puno kiparsko tijelo. Ovo je Lovrino kiparstvo i oblik vjere u vječno i nepromjenjivo upisane u civilizaciju kamena.’

Izložba ovog nadahnutog umjetnika može se razgledati do 5. rujna u Bolu na Braču, a planiraju se i gostovanja u drugim gradovima Hrvatske.

P. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,