Tartufe neki obožavaju, nekima su preintenzivni, no činjenica je kako je ovaj gomolj promijenio gastro rutu Istre.Skupocjene gljive gomoljike poznate su kao prehrambena delicija još od predantičkih vremena i egipatskog faraona Khufua. Filoksen iz Lefkade o njima je napisao pjesmu, u Rimu su se Marko Aurelije i Komod njima koristili kao lijekom. U 14. stoljeću na vjenčanju Karla VI. i Izabele Bavarske nazivaju ih crnim dijamantima, na jelovniku su papa u Avignonu i Katarine Medici u Firenci.
Talijanska Alba i francuski Perigord u svijetu su najpoznatije regije po lovu i preradi tartufa, a kad je o našoj zemlji riječ, sinonim za tartufe je Istra. Istarski su tartufi posebni po iznimnom mirisu i okusu, a blagodati tartufa, plemenitih bijelih i crnih tartufa, nalaze se u proizvodima istarske tvrtke Pietro & Pietro iz Buzeta.
‘Kao čuvari istarske tradicije prenosimo tajne o lovu na tartufe, šumi, uvježbavanju pasa, pripremanju autohtonih jela i stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete s koljena na koljeno. Priča o našoj tartufarskoj obiteljskoj baštini započinje 1932. godine kad je naš pranono Pietro Černeka kupio svog prvog psa tragača Rena. Reno je s vremenom postao vrhunski tragač za tartufima, a upravo njih dvojica su utkali put već čest generacija ove obitelji koja gaji ljubav prema tartufarstvu’, kažu u ovoj buzetskoj tvrtki i dodaju kako i danas dvije žene – mama Anita i kći Daniela – svakoga dana u zoru ili predvečerje u pratnji pasa tartufara odlaze u tajanstvenu Motovunsku šumu te šume Buzeštine tražeći skriveno blago.
Poštujući načela tradicije, usklađenosti s prirodom i visokog stupnja kontrole kvalitete, nastala je tvrtka Pietro & Pietro u kojoj nastaju proizvodi od isključivo od istarskih tartufa. Pod tim brendom odnedavno je četrdesetak originalnih proizvoda u svakom trenutku spremnih za degustaciju, konzumaciju i dopremu do stola. Tako s ovom robnom markom možete pronaći sterilizirane cijele ili sjeckane tartufe, tartufate, kreme i umake s manjim ili većim udjelom tartufa, autohtone proizvode (tjestenina, ulja, salame) obogaćene tartufima, sireve, ali i čips s tartufom koji je postao apsolutni hit.
A. P. / Foto: Dejan Hren