Poke Poke: Havajska hrana u centru Zagreba

Zdravi i razigrani zagrebački Poke Poke nova je gastro zvijezda koju će mnogi zavoljeti na prvu. Ljubitelji poke bowla konačno u Zagrebu mogu kušati najfinije svježe varijacije ovog havajskog jela.Na 50-tak m2 u Bogovićevoj 4 (prolaz neboder) smješten je novi specijalizirani street food bar koji, uz šest vlastitih kreacija bowla, nudi i bezbroj zdravih i svježih mogućnosti za svakog.

‘Šetajući europskim metropolama vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora!’, izjavila je Sanja Gregorius iz Poke Pokea.

Prostor ovog street food bara ima pult za kojim se pripremaju bowlovi, 20-ak sjedećih mjesta, a od proljeća imat će i terasu u Bogovićevoj ulici. Za vizualni identitet zadužen je Studio Sudar, dok je uređenje prepušteno studiju Demel – Kore Demel Zadro. Pri samom ulasku u prostor obuzima nas vesela energija budući da je jelo izvorno havajsko. Prema tome su slagane boje od kojih prevladavaju crvena, žuta i plava uz neizostavne zelene palme.

Baza pokea je kvalitetna riža koja se priprema kao za sushi samo što mora biti topla kao i soba noodles. U zagrebačkom Poke Pokeu ponuđen je i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza. Kod pokea je naglasak na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no i hobotnica koja se često izvorno koristi te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu. Sve je marinirano s raznim marinadama bogate vitaminima. Brojne kreacije i izbor ovog jela ostavljaju prostor i za njegovo kušanje nekoliko puta tjedno. Sama priprema bowla traje 5-6 minuta. Ideja je da je jelo brzo gotovo u skladu s užurbanim načinom i tempom života. Poke Poke ima dvije veličine bowla, regular po cijeni od 54 kune te large po cijeni od 68 kuna po porciji.

Iako ne postoji precizna priča o podrijetlu ovog jela, mnogi se slažu da počeci datiraju još od pretkolonijalnih vremena u Polineziji, grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalci bi od svog ribolova uzimali svježi ulov i začinjavali ga onim što god je bilo pri ruci.

Popularnost ovog jela počela je 1970-ih iznimno rasti, pa se uz tradicionalnu havajsku kuhinju jelo počelo široko koristiti. Ubrzo nakon toga, poke bowl postao je popularan i na kopnu širom svijeta.

S. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,