28. Porin vratio glazbu među ljude

Dugo iščekivana dodjela 28. Porina  održana je uživo na otvorenom ispred zgrade HRT-a u Zagrebu, pred publikom koju su činili nominirani izvođači.

Glazbenici su složni s činjenicom kako je Porin vratio glazbu među ljude. Tonske probe nekoliko dana za redom, susreti nakon dugo vremena, napetost i uzbuđenje prilikom iščekivanja čije će se ime izgovoriti u kojoj kategoriji – sve ono što nismo imali prilike doživjeti još od pretprošlog Porina.

Veliki uspjeh postigla je grupa Pavel osvojivši četiri Porina. Njihov album ‘Ennui’ koji producentski potpisuju Jere Šešelja i Srđan Sekulović Skansi proglašen je Albumom godine, ali i Najboljim albumom pop glazbe. Porin za Najbolje likovno oblikovanje osvojio je Filip Gržinčić upravo za album ‘Ennui’, dok je suradnja Pavela i Tedija Spalata osvojila Porin za Najbolju vokalnu suradnju na pjesmi ‘Ne daj na nas’. Ovu pjesmu je, na iznenađenje publike, u prijenosu uživo s grupom Pavel izveo Damir Kedžo.

Pjesma ‘Mali krug velikih ljudi’ autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima osvojila je Porin za Pjesmu godine, dok je Porin u kategoriji Novi izvođač godine osvojila Albina. Vanna je osvojila Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu za izvedbu pjesme ‘Puna memorija’, dok je Porin za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao Damiru Urbanu za izvedbu pjesme ‘Nitko osim nas’

Silvio Foretić, koji je dobio Porin za Najbolju skladbu klasične glazbe, dobitnik je i Porina za životno djelo.

Porina za životno djelo dobila je i Zdenka Kovačiček te, nažalost postumno, Krunoslav Kićo Slabinac kojem je odana počast izvedbom njegova velikog hita ‘Zbog jedne divne crne žene’.

Sve dobitnike pogledajte ovdje.

R. P. / Foto: Marko Šolić i Matej Grgić


Tagged: , , , , , , ,