Promocija poezije u javnom prijevozu

‘Poezija u pokretu’ projekt je VBZ-a koji već drugu godinu zaredom u javni prijevoz grada Zagreba donosi poeziju sjajnih domaćih i inozemnih autora.Po uzoru na brojne svjetske gradove, ‘Poezija u pokretu’ u zagrebačke tramvaje i autobuse unosi dašak inspiracije i kulture i približava suvremenu poeziju našim sugrađanima i sugrađankama i u ovim izazovnim vremenima za sve nas.

U više od sto zagrebačkih tramvaja i autobusa putnici će u prosincu moći čitati pjesme Carol Ann Duffy, jedne od najzanimljivijih i najpoznatijih suvremenih svjetskih pjesnikinja, koja je kao prva pjesnikinja ikada nosila titulu ‘poet laureate’ Ujedinjenog Kraljevstva od 2009. do 2019., te poeziju domaćih autora čije je zbirke pjesama VBZ objavio ove godine: Tonka Maroevića, Lane Derkač, Andrijane Kos Lajtman, Ivice Prtenjača, Mirele Priselac Remi i Irene Matijašević.

Projekt je pokrenut pod pokroviteljstvom Kreativne Europe EU-a i Ministarstva kulture, a VBZ ga realizira u sklopu svog trogodišnjeg krovnog projekta ‘Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima’, koji obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju trideset visokokvalitetnih književnih djela, uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče). Ovim projektom želi se stvoriti platforma putem koje bi različiti glasovi i iskustva marginaliziranih grupa i manjina, kao i poezija, kratke priče i grafički romani, doprli do što šire čitalačke publike.

V. B.


Tagged: , , , , , , , ,