Sara Renar predstavlja Hrvatsku na Rođendanu umjetnosti

Sara Renar, konsenzusom kritike autorica jednog od najboljih domaćih i regionalnih albuma godine, predstavljat će Hrvatsku u međunarodnom projektu Europske radijske unije (EBU) – Rođendan umjetnosti.Na poziv Hrvatskog radija, koji po dvanaesti put sudjeluje u tome kultnom europskom arsakustičnom radiofonijskom programu, Sara Renar će sa suradnicima 17. siječnja (21 sat) u zagrebačkom Vintage Industrial baru premijerno izvesti projekt ‘Gdje povlačiš crtu?’.

Pred publikom uživo, kao i onom koja će pratiti radijski prijenos u više od 20 zemalja svijeta, ‘Crta’ će kombinirati arsakustiku, začudni i prepoznatljivi kantautorski stil Sare Renar te pitanja o granici privatnog i javnog, osobnog i kolektivnog, ali i smjeru u kojem nas takve odluke vode.

Uz stalne suradnike Zdeslava Klarića (klavijature) i Konrada Mulvaja (elektronika, perkusije), Sari će se pridružiti i glazbenici Vedran Peternel (elektronika, bas) i Ivan Laić (Moscau; Demoler, Demoler) te članica Drame HNK u Zagrebu, Dora Lipovčan. Za oblikovanje zvuka kao i na hvaljenom lanjskom nastupu zadužen je Mateo Patekar, za oblikovanje svjetla Bojan Gagić, a za dramaturgiju Nora Krstulović. ‘Crta’ se, naime realizira u produkciji Hrvatskog radija, a u suradnji s kolektivom SKROZ, HNK-om u Zagrebu, klubom Vinyl i, naravno, Vintage Industrial barom (besplatan ulaz) koji će izvedbu udomiti.

Rođendan umjetnosti ili Art’s Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao ‘Vječne mreže’ (La Fete permanente). Odonda se Rođendan umjetnosti obilježava različitim događajima, ali uvijek uz obvezu umjetnika da donesu svoj ‘dar’ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima. Kako zvuči, ali i izgleda hrvatski ‘dar’ za tu prigodu, publika će moći provjeriti uživo u zagrebačkom klubu Vintage Industrial baru, dok će prijenos cijelog projekta Hrvatski radio, posredstvom Europske radijske unije i dva satelitska kanala, podijeliti s radio postajama u dvadesetak europskih gradova, kombinirajući prijenose iz Bratislave, Stockholma, Beča, Brna, Lausanne, Ljubljane, Barcelone, Duisburga, Berlina, Utrechta, Madrida, Beograda, Freiburga, Lisabona, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Graza, Toronta, Limericka… Zagreb će se u tom nizu naći između Berlina i Madrida, a to možete provjeriti i sami u prijenosu na 3. programu Hrvatskog radija.

Prijenos programa proslave Rođendana umjetnosti na 3. programu Hrvatskog radija možete pratiti od 20 do 24 sata, dok uključenje u izvedbu ‘Crte) započinje u 21.30.

Hrvatsku arsakustičnu reprezentaciju, kao i lani, urednički predvodi dobri duh domaće zvučne scene Adriana Kramarić. Kroz prijenos će slušatelje voditi Iva Lovrec Štefanović, a za oblikovanje zvuka u radijskom prijenosu zadužena je Marijana Begović.

S. K.


Rođendan umjetnosti: Mark Twain i Nikola Tesla

Tagged: , , , , , , , , , , ,