Stiv Cinik: Strip knjiga Pakleni šut

‘Pakleni šut’ nova je strip knjiga autora Stiva Cinika, koji dugi niz godina objavljuje stripove koji se mogu definirati kao svojevrsna strip kolumna. Nakon Interlibera i sajma Sa(n)jam knjige u Puli, promoviran je u krugu kolega i prijatelja na vrhu iličkog nebodera, u vidikovcu Zagreb 360º .

Strip knjiga, čiji je izdavač Strip centar Tino, tematski se bavi aktualnim događanjima, uglavnom političkim. Teme su tretirane na satirični način tekstualno i vizualno. U stripu se mogu prepoznati mnoge javne osobe koje su na ovaj ili onaj način ostavile traga u zbivanjima novije hrvatske povijesti. Svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna (i namjerna)! 

Na promociji knjige ‘Pakleni šut’ knjiga se prodavala po cijeni od 100 kuna, a posebnost knjige s aspekta kupaca je da su, umjesto posvete autora, dobiti vlastitu karikaturu u knjizi, koju im je autor nacrtao na licu mjesta.

Jednom prilikom je kolumnist Večernjeg lista, Nino Raspudić, rekao: ‘Za stotinjak godina bi povjesničari proučavajući ovaj period hrvatske povijesti, iz ovih strip kolumni mogli steći realniju sliku ovog perioda, nego u takozvanim ozbiljnim izvorima’.

Često je pitanje upućeno Stivu ‘tko piše scenarije’? Jednostavno je, pišu ih sami ‘strip junaci’ u stripu. Autor na neki način radi djelomično kao ‘novinar istraživač’, komunicira s puno različitih osoba iz javnog života. Djelomično ideje crpi prateći sve vrste drugih medija. Stiv Cinik se dugi niz godina bavi animiranim filmom, ilustracijama, stripom i portret karikaturom, što se vidi u vizualnoj izvedbi albuma.

M. T.


Tagged: , , , , , , ,