Tri pisma iz Sarajeva: Goran Bregović i Zagrebačka filharmonija

Još se sliježu emocije nakon spektakularne scenske izvedbe opere “Ero s onoga svijeta” u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a nova glazbena poslastica očekuje nas pod otvorenim nebom, na travi Trga kralja Tomislava.Ovoga četvrtka, 29. lipnja na pozornicu festivala Zagreb Classic u 21 sat stižu Zagrebačka filharmonija i Goran Bregović te uz pratnju njegova Orkestra za svadbe i sahrane pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića predstavljaju najnoviji Bregovićev autorski projekt – Tri pisma iz Sarajeva.

Posrijedi je svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu, u kojemu kroz medij glazbe Bregović nudi vlastitu umjetničku viziju novoga i pomirenog, tolerantnoga, multikulturalnog i multikonfesionalnog svijeta.

Brojnim glazbenicima na pozornici Tomislavova trga pridružit će se i tri vrsna solista: Mirjana Nešković, klasična violina (Srbija), Zied Zouari, orijentalna violina (Tunis) te Gershon Leizerson, klezmer violina (Izrael).

Projekt je premijerno predstavljen u Parizu lipnja 2016. godine, a nakon Bruxellesa i Budimpešte, Bregović s posebnim uzbuđenjem najavljuje zagrebačku izvedbu te ističe kako mu izvedba na festivalu Zagreb Classic znači više nego bilo gdje u svijetu.

Bregovićeva bilješka o razlozima skladanja Tri pisma iz Sarajeva:

CNN-ova novinarka saznaje o starom židovu koji se moli na Zapadnom zidu, Zidu plača, dvaput na dan već šest godina, i odluči posjetiti Jeruzalem te snimiti dokumentarac o njegovu iskustvu. Promatra ga u molitvi nekih 45 minuta, pristupi mu potom te se predstavi:’Ja sam Rebecca Smith, CNN. Čula sam da se molite ovdje na Zidu plača već dugo vremena?’. ‘Već šest godina’ .’Šest godina! To je nevjerojatno. I za što molite?’. ‘Molim za mir među kršćanima, židovima i muslimanima. Molim da mržnja i rat prestanu. Molim da naša djeca odrastu u odgovorna bića i vole svoje susjede.” I što Vam je donijelo to moljenje, kako se osjećate nakon šest godina molitve?’. ‘Osjećam se kao da govorim zidu.”

B. Š.


Goran Bregović: Slava, kokain, Štulić i Severina


Bijelo dugme: Ko ne poludi taj nije normalan!


Bregović na svjetskoj turneji s Alenom Islamovićem


Tagged: , , , , , , ,