Velika Gorica na karti Urbanih vrtova

Velika Gorica svečano je otvorila svoj prvi Gradski vrt u kojem će građani uzgajati vlastitu hranu i družiti se u opuštenom i prirodnom okruženju. Grad Velika Gorica tako provodi svjetski trend vrtlarenja u gradskim kvartovima i priključuje se gotovo dvadeset lokacija koje su se upisale na kartu nacionalnog projekta Urbani vrtovi.
Urbani vrtovi-Velika GoricaZahvaljujući lokalnim gradskim vlastima koje su ustupile gradsko zemljište za besplatno uzgajanje povrća te uredili gotovo 70 vrtnih parcela, Velikogoričanci sada mogu uživati u svojoj zelenoj oazi.

Uređenje društvene zone Gradskog vrta Velika Gorica, otvorio je gradonačelnik Dražen Barišić, koji je tim povodom istaknuo: ‘Vjerujem da smo uključivanjem u projekt Urbani vrtovi dokazali kako je Velika Gorica spremna slijediti svjetske trendove i uspješne primjere gradskih vrtova diljem Hrvatske. Iznimno smo ponosni što smo na našem Gradskom vrtu udružili gotovo 70 obitelji koje će tijekom narednih godina besplatno uzgajati prehrambene kulture za vlastite potrebe.’

Gradonačelnik Barišić tom je prilikom korisnicima vrtnih parcela dodijelio ugovore o besplatnom korištenju i uručio donacije vrtne kućice, alata i sadnica, u nazočnosti direktorice marketinga tvrtke Pevec, Danijele Stjepanović. Uz Pevec, svojim donacijama akciju uređenja podržali su i ostali partneri projekta Ožujsko pivo, Mesna industrija Ravlić, PBZ, Samoborka, MBM, Ecoimpuls i Eko Taxi.

Kako bi građani na svojim parcelama dobili što izdašnije, ljepše i zdravije plodove, profesorica s Agronomskog fakulteta dr. sc. Vesna Židovec u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom Velike Gorice održala je radionicu o vrtlarenju, a darovani namještaj od paleta dodatno su uljepšali akademski slikari Nikolina Ivezić i Miro Župa.

Glazbeni program ove cjelodnevne akcije otvorio je kvartet Umjetničke škole Franje Lučića, a kulminirao je velikom vrtnom zabavom uz nastup Ivane Banfić, koja je u pratnji benda zabavljala brojne uzvanike. Svi su se pritom osvježili Žujom i uživali u zalogajima chefa Marka Živaljića i polaznika Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Projekt Urbani vrtovi uključuje uključuje gotovo 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se ove godine, uz Veliku Goricu, pridružuju Čakovec i Split.

P. R. / Foto: Tomislav Miletić (Pixsell)


Pročitajte još: Gradski vrt Sv. Klara: Nova sezona Urbanih vrtova , Urbani vrtovi šire se Hrvatskom


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,