16. VINOcom: Dobra matematika Profesora Dropuljića

Festival vinskih uspomena VINOcom dosegnuo je svoj zenit u 16. izdanju tijekom četverodnevnog održavanja u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Počeo je u četvrtak 30. studenoga u 11 sati, a završio u nedjelju, 3. prosinca u 18 sati. Na njemu se predstavilo više od 230 izlagača, ne samo vina nego i žestokih alkoholnih pića, suhomesnatih proizvoda, sireva, maslinovih ulja i ostale kulinarike. Ivan Dropuljić, osnivač festivala, kojeg odmilja zovu Profesor, zbog njegova temeljnog zvanja iz oblasti matematike, uspio je prezentirati sve najbitnije s hrvatske eno-gastro scene uz 12 inozemnih gostovanja.

Matematički proračuni ne ispadnu uvijek točni. Festival je trebao otvoriti Zoran Milanović, što je i potvrdio njegov predstojnik ureda Orsat Miljenić, ali predsjednik, koji ne skriva sklonost dobrim vinima, ipak se nije pojavio u Esplanadi. No, to nije umanjilo značaj ovog hedonističko-edukativnog događaja, po mnogima, najprestižnijeg u Hrvatskoj.

VINOcom ima svoje mnoge prednosti, pa zašto ih ne istaknuti. Festival je toliko je popularan da vinoljupcima nije puno izdvojiti 30 eura za jednodnevnu ulaznicu (ima i nešto povoljnijih višednevnih paketa). Vinske radionice, na koje se ulaznica plaćala od 50 do 250 eura, bile su redovito popunjene, pokazavši da postoji interes ne samo profesionalaca, nego i vinskih laika željnih dodatnih znanja. Tijekom četiri dana vladala je zaista ugodna i vesela atmosfera, bez ikakvih neugodnosti, iako se u zraku Esplanadinih dvorana moglo zabilježiti barem pola promila alkohola.

A sad malo o nedostacima… Hotel Esplanade, nesporno najluksuzniji i najšarmantniji zagrebački hotel, kroz godine se pokazao VINOcomu i kao majka i kao maćeha. Zbog nejasnih korona pravila, festival je pauzirao dvije godine, a možda nije morao. Od prošle godine upao je u četverodnevni režim, iako je dvodnevni bio najoptimalniji. Naime, Esplanade svoju terasu Oleandar, na koju je pod šatorom moglo stati mnogo izlagača, sada iznajmljuje za adventske aktivnosti malo jačih igrača. Radno vrijeme festivala također uvjetuje Esplanade, kako se ne bi narušio mir hotelskih gostiju. Zato se vino počinje kušati u ne baš primjerenom terminu od 11 sati, a ‘fajrunt’ je u 18 sati, kad su posjetitelji nekako najzagrijaniji i teško ih je odvojiti od čaše.

Profesionalci iz ugostiteljskog, trgovačkog i medijskog svijeta nisu oduševljeni što zbog vinskih veseljaka ne mogu koncentrirano razgovarati s vinarima i ostalim izlagačima. Zna to i Profesor, kao i da neki vinari gunđaju zbog toga, ali se iz godine u godinu ipak pojavljuju na VINOcomu. Svjesni su da će malo gdje dobiti takvu promociju, a Profesor, naravno, osluškuje bilo i jednih i drugih. On, ipak, najbolje zna matematiku!

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , ,