Biciklistička utrka na četiri otoka

4 Islands MTB stage race petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života.

Ova godina razlikuje se od prethodnih po tome što je Ironman grupa otkupila kvarnersku utrku i predstavila ‘4 Islands MTB race’ kao dio svojih Epic series uz ostalih 7 utrka. Tako će Hrvatska i Kvarner stati uz bok Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi. Dodatna vrijednost ovog događaja je promocija hrvatskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja kao biciklističkih destinacija te unaprjeđenje ciklo turizma kao alternativnoga oblika turizma u RH.

Biciklisti će u pet dana prijeći 270 kilometara staza i preko 5000 metara ukupnog visinskog uspona. Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku što predstavlja zahtjevnu logistiku, ali i nezaboravno iskustvo natjecatelja i pratitelja. Okuplja oko 600 natjecatelja iz više od trideset zemlja svijeta, a sudionici zahvaljujući profesionalnoj i intenzivnoj organizaciji mogu uživati u događajima u obiteljskom okruženju i koncentrirati se samo na svoje natjecanje.

Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali. Utrka se održava početkom biciklističke sezone pa je samim tim konceptualno posložena za produljenje turističke sezone, ali i otvaranje biciklističke sezone treniranja i utrkivanja na otvorenom nakon zime.

Natjecati se moguće je u više kategorija, pa je time omogućeno fer sudjelovanje natjecatelja različitih dobnih skupina i kombinacija. Utrkivati se rame uz rame s profesionalcima ovog sporta nešto je što ovu utrku, a i sam biciklizam čini posebnim. To je amaterska utrka rame uz rame s profesionalcima što omogućuju interakciju amatera i zaljubljenika u taj sport, i njihovih idola.

Organizator projekta Tomislav Zobec otkrio je kako je vizija projekta pozicionirati 4 Islands MTB stage race kao jednu od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu i ostvariti održiv projekt za kompaniju i lokalnu zajednicu.

‘Želja nam je promovirati brdski biciklizam i pružiti korisnicima neponovljivo iskustvo vožnje bicikla na jedinstvenim lokacijama te postati utrka s najjačim svjetskim imenima iz sporta’, kazao je Zobec.

‘Jako nas veseli što sudjelujemo u ovakvom događanju jer je ovo još jedna prilika da se pozicioniramo kao važna destinacija za cikloturizam. I Baška i otok Krk, ali i cijela Hrvatska još su uvijek nedovoljno otkriveni biseri za turiste željne adrenalina, odmora i sjajnih doživljaja destinacije. Imamo upravo sve to i zato smo veliki pobornici ovakvih događanja i nadam se da će ih biti sve više i više. Čast je i zadovoljstvo biti dijelom ove prekrasne i uistinu inspirativne priče’, izjavila je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Važno je naglasiti i da se svake godine očiste i pripreme staze na sva četiri otoka. Nakon utrke, u njima uživaju brojni šetači, trkači i biciklisti. Većina staza koje su bile ili su dio utrke, danas su dio turističke ponude otoka.

K.I. / Foto: Ivan Sardi / promo


600 svjetskih biciklista na Kvarneru


 
Tagged: , , , , , , , , , , , ,