diWine Bar: Vinska shpitza Labin

Zagrebački diWine Bar u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Labina bio je domaćin nezaboravne večeri posvećenoj vinima Labinštine.

Događaj je privukao pažnju brojnih predstavnika medija i zaljubljenika u vino, koji su poželjeli saznati više o vinima istočne obale Istre te istražiti okuse i mirise ove vinske mikro-regije koja je u snažnom usponu.

Na Shpitzi se predstavilo ukupno šest vinarija labinskoga kraja – Kos, Fuhtar, Vosilla, Baćac, Juričić i Prskalo – od njih ukupno trideset i četiri koliko broji udruga Trs, koja ih okuplja s ciljem snažnijeg brendiranja ove vinske destinacije. Udrugu i vinare u uvodnom je govoru predstavio predsjednik Valter Licul, dok je direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić prisutne pozvala da što prije dođu istražiti destinaciju Labin-Rabac, koja sve snažnije privlači goste svojom eno-gastro ponudom kao i zanimljivim vinskim manifestacijama iako je dugi niz godina bila u sjeni poznatih vinskih imena Zapadne Istre.

Astrid Glavičić, Irena Lučić i Valter Licul

Astrid Glavičić, Irena Lučić i Valter Licul

‘Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Na osnivačkoj skupštini bilo nas je svega trinaest, dok danas brojimo preko trideset članova, što svjedoči o snažnom porastu vinarstva u istočnoj Istri. Svjesni smo da imamo jako dobra vina u svojim konobama – o tome, uostalom, svjedoče brojna osvojena zlata – pa želimo ohrabriti udružene vinare da ozbiljnije krenu u proizvodnju te da dodatno podižu kvalitetu vina’, kazao je Licul.

Kvalitetu Labinskih vina prepoznala je i struka, o čemu svjedoče brojna odličja s prestižnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja poput Decantera, Concours Mondiala, Vinistre i Vina od davnina. Vinari Labinštine itekako su pokazali svoje vinsko umijeće. Na Vinskoj shpitzi okupljeni vinoljupci mogli su kušati mlade i odležane malvazije, terane – sorte tipične za istarski terroir, ali i nagrađivane pjenušce, vina potopljena pod morem, međunarodne sorte poput chardonnaya i merlota te sjajne muškate koji su naročito oduševili ljubitelje vina s ostatkom šećera.

Divnu večer upotpunila je živa jazz glazba talentirane mlade klarinetistice Blanke
Marije Car, stvarajući savršenu atmosferu za uživanje u vinima.

Vinska shpitza koncept je sastavljen od niza malih vinskih kušaonica koje u fokus stavljaju određenu vinsku regiju ili destinaciju. Na taj način, osim uživanja u vinu, posjetitelji na nenametljiv način prolaze i kroz svojevrsnu edukaciju o vinima. Naime, na tako usko fokusiranim prezentacijama, sa svega šest do osam vinara, lako je zapamtiti autohtone i tipične sorte nekog kraja, dok kroz razgovor s vinarima posjetitelji mogu doznati detaljne informacije o proizvodnji vina, uzgajanim sortama te tradiciji vinogradarstva određenog kraja’, pojasnila je Irena Lučić, voditeljica diWine bara i aktivna vinska promotorica.

Prisutni ljubitelji dobre kapljice složili su se kako je Labin, sa svojim sve boljim vinima, zaslužio veću pozornost eno-gastro scene. Ne pretjerujemo previše kada kažemo kako je Labinština nova zvijezda na – zvijezdama ionako bogatom – istarskom vinskom nebu te svakako preporučujemo posjet ovoj, zasad još pomalo skrivenoj, vinskoj destinaciji.

Sljedeća Vinska shpitza, koja u Zagreb dovodi pelješke vinare s omiljenim nam plavcima, na rasporedu je već 28. listopada. Kako biste bili u tijeku sa sve traženijim vinskim događanjima u diWine baru, pretplatite se na listu za obavijesti ili isti zapratite na Facebooku i Instagramu.

Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia
Foto: Ognjen Karabegović, Irena Lučić


diWine Bar: Vinska shpitza Zagorje


Tagged: , , , , , , , ,