Dokukino: Dokumentarac o Patriciji Highsmith

Film ‘Voljeti Patriciju Highsmith’ švicarske redateljice Eve Vitije temeljen je na nedavno objavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, kraljice psiholoških trilera i vitalne figure queer povijesti.

Kinopremijera filma održat će se u Dokukinu KIC u četvrtak, 14. prosinca, u sklopu programa Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama, a nakon projekcije će se održati razgovor s filmskim kritičarem Mariom Kozinom i kustosicom i kritičarkom Barbarom Gregov.

Film ‘Voljeti Patriciju Highsmith’ fokusira se na njezinu potragu za vlastitim identitetom, turbulentan ljubavni život te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Ekskluzivna arhivska građa popraćena glasovima obitelji, prijatelja i same autorice otkriva dosad nepoznato lice jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena po čijim su predlošcima snimljeni kultni filmovi ‘Nepoznati iz Nord Expressa’ (r. Alfred Hitchcock), ‘Talentirani gospodin Ripley’ (r. Anthony Minghella) i ‘Carol’ (r. Todd Haynes). Usprkos elitističkom zaziranju prema kriminalističkoj prozi, Highsmith je svojim sofisticiranim psihološkim trilerima u kojima se često pojavljuje antologijski antijunak nestabilne psihe, šarmantni ali čudovišni ubojica i prevarant Tom Ripley, brzo osvojila književne sladokusce, uključujući slavnog pisca Grahama Greenea koji je naziva “ultimativnom pjesnikinjom tjeskobe”. U klaustrofobičnom i uvrnutom svijetu koji nastanjuju njezini likovi klasne tenzije, potisnuta seksualnost i pritisak društvenih očekivanja isprepliću se na neočekivane i uznemirujuće načine.

U Dokukinu KIC u subotu, 23. prosinca, će se također održati dan posvećen Patriciji Highsmith kada će se uz dokumentarac ‘Voljeti Patriciju Highsmith’ prikazati i igrane ekranizacije njezinih romana – ‘Carol’ Todda Haynesa iz 2015. s Cate Blanchett i Marom Rooney u glavnim ulogama te ‘Američki prijatelj’ Wima Wendersa iz 1977. godine s Dennisom Hopperom i Brunom Ganzom u glavnim ulogama. Program donosimo u suradnji s Goethe institutom i Discovery Film i Videom.

‘Cijena soli”, njen djelomično autobiografski roman objavljen u Americi 1950-ih, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom. No sama Highsmith morala je voditi dvostruki život te je skrivala svoje romanse od obitelji i javnosti. Film otkriva mekanu nutrinu skrivenu ispod spisateljičine tvrde ljušture, ljubakanja koja je sačuvala u svojim dnevnicima u doba kada su u Americi queer žene poput nje izlazile iz podzemne jednu stanicu ranije, kako drugi ne bi posumnjali da su krenule u lezbijski noćni izlazak. Tek danas, nakon što je pronađeno 200 neobjavljenih rukopisa na više od 8000 stranica i dnevničkih zapisa koje je vodila od svoje sedamnaeste godine, saznajemo kako je tajnovita Highsmith daleko od očiju dušebrižničke javnosti proživljavala svoju burnu intimu.

Njezine dnevničke zapise u filmu čita glumica Gwendoline Christie (‘Game of Thrones’, ‘Top of the Lake’), a isprepliću se s arhivskim materijalima najpoznatijih ekranizacija njenih romana kreirajući živopisan portret renomirane autorice čija bi mizantropija posramila i jednog Molièrea.

Tijekom zagrebačkih projekcija u Dokukinu KIC moći će se kupiti prvi hrvatski prijevod romana ‘Stranci u vlaku’ koji je nedavno objavila nakladnička kuća Petrine knjige i prema kojem je Hitchcock snimio ‘Nepoznati u Nord Expressu’, jedan od svojih najhvaljenijih filmova o gotovo savršenom ubojstvu.

I.S. / Foto: Ellen Rifkin Hill, Courtesy Swiss Social Archives


Dokukino: Poljska Zalagaonica apsurdnih predmeta


Dokukino KIC: Najljepši dječak na svijetu
Tagged: , , , , , , , ,