Europea U dvorištu: Češki pisac Tomáš Zmeškal

Treću godinu zaredom Naklada Ljevak projektom ‘Europea U dvorištu’ oživljava jesensku kulturnu i književnu scenu grada Zagreba, dovodeći ponajbolje europske pisce s ciljem što boljeg prezentiranja suvremene europske književnosti. Nakon gostovanja mlade slovenske autorice Nataše Kramberger i Portugalca Afonsa Cruza, u Zagreb, u Cafe u dvorištu 3. studenoga dolazi češki književnik Tomáš Zmeškal.
Tomaš ZmeškalU okvru tribine ‘Sve boje odrastanja’ predstavit će svoj roman ‘Životopis crno-bijeloga janjeta’ u čemu će mu pomoći prevoditelj Alen Novosad i književna kritičarka Jadranka Pintarić te moderatorica Ivana Simić Bodrožić.Tomáš Zmeškal rođen je 1966. godine u Pragu, diplomirao je engleski jezik i književnost. Niz godina živio je u Londonu. Tijekom 1980-ih neko je vrijeme svirao u poznatom rock sastavu Psí vojáci, zajedno s kolegom piscem i glazbenikom Filipom Topolom. Danas živi u Pragu i radi kao srednjoškolski nastavnik engleskog jezika te kao prevoditelj.

Širu pažnju publike i kritike privukao je svojim prvim romanom ‘Milostný dopis klínovým písmem’ objavljenim 2008. (u hrvatskom prijevodu ‘Ljubavno pismo klinopisom’ objavljeno 2011. u Nakladi Ljevak), neobičnom ljubavnom pričom koja prikazuje postmodernističku sliku Češke u drugoj polovici 20. stoljeća, od završetka Drugog svjetskog rata do ‘baršunaste revolucije’. Kritike su bez izuzetka bile pohvalne, uspoređujući Zmeškala s njegovim uglednim književnim kolegama, poput Bohumila Hrabala i Jachyma Topola. Roman je ušao u uži izbor za uglednu književnu nagradu Magnesia Litera, a dodijeljena mu je prestižna nagrada Josef Škvorecký 2009. i Nagrada EU za književnost 2011. godine.

Tomaš Zmeškal-Životopis crno-bijeloga janjetaGodine 2009. objavljen mu je drugi roman ‘Životopis černobileho jehnete’ (Životopis crno-bijeloga janjeta) napisan puno prije prvijenca. Prvi je to roman na češkom jeziku koji se bavi iskustvom Afrikanaca u zemljama Istočne Europe. To je priča o djetinjstvu i mladosti brata i sestre, blizanaca, koji nikad nisu upoznali svoje etnički različite roditelje, a odrasli su u kući svoje bake. Unatoč njezinu nastojanju da ih zaštiti, oni se suočavaju s rasizmom i neprijateljstvom okoline – što je tim apsurdnije jer društvo u kojem žive službeno zagovara internacionalizam i razumijevanje i slogu među narodima.

Glavna obilježja Zmeškalova stila su smisao za detalj, poetičnost te sposobnost da uhvati i izrazi esencijalne emocije svojih likova i stvori pravu atmosferu. ‘Češki’ aspekt u Zmeškalovoj prozi ima prominentnu ulogu, ali zapravo je više ‘europski’ nego ‘češki’, jer je povijest Češke naposljetku povijest Europe – svi spomenuti događaji europski su događaji. Ali su životi i sudbine likova univerzalni, kao što je i samo odrastanje u društvima punim predrasuda. O svim tim temama bit će govora na tribini.

N. L.


Kristijan Vujičić, Ivana Simić Bodrožić i Petra Ljevak

3. Europea U Dvorištu
Tagged: , , , , , , , , , , ,