Katich Winery: Imotska vinska senzacija

Da je plavac mali radostan nakon selidbe s Hvara u Imotski, a pošip i veseliji kad se u Imotskoj krajini rodi, pokazalo je predstavljanje Katich winery u zagrebačkom Business Clubu za koje su zaslužni vinoznalci Ivo Kozarčanin i Tomislav Jakopović.

Vlasnik Nikica Katić i enolog Viktor Zdilar kupili su 2015. godine grožđe plavca od braće Plančić iz vinograda oko Svirča. Napravili su reprezentativno vino prepoznatljivih aroma šljive i mediteranskog bilja te sortno karakterističnom punoćom.

Mirniji je od vinske braće odnjegovane na Pelješcu i otocima, vrlo fin. Možda neće podjednako dobro pristajati jelima poput pašticade, ali svakako hoće gulašu od mesa divljači te pečenim zrelim steakovima. Posebno ako im se doda malo dalmatinskih začina.

Tomislav Jakopović, Viktor Zdilar, Ilijana Katić i Ivo Kozarčanin

Za Pošip 2021 vinarije Katich malo tko neće nakon slijepog kušanja reći kako nije s Korčule. Ima u mirisu i okusu voća, makije i kamena i dugo traje. Lijepe vinske kiseline fino osvježavaju, a ugodna slanost zove na novi gutljaj. Pečena domaća kokoš s krumpirima i rajčicama kojih još po vrtovima ima, ali i teletina, pa i lešo janjetina sa šalšom od pomidora, bit će mu dobro društvo.

Internacionalne sorte udomaćile su se u Dalmatinskoj zagori. Kći vlasnika, Ilijana Katić i enolog Viktor Zdilar ovom su prilikom premijerno predstavili Sauvignon 2022. Nema još etiketu, ali ima sve druge odlike velikog sauvignona. Miris je lako prepoznatljiv, ali vrlo smiren: ne udara u nos čim se podigne čaša. Treba ga malo jače udahnuti, ali zato se u njemu dulje u živa. U okusu je pun i širok, svjež, naravno, ali sočan.

Bazga, koja dominira u jednostavnijim sauvignonima, u ovome se pojavljuje u tragovima, kao i nježne zelene note. No, iznimno su dobar začin chardonnayu koji dominira velikim bijelim vinom Mirite blanc Riserva 2021. Sauvignona je 25% i osvježava masni i puni chardonnay onoliko koliko treba. Vino miriši po tropskom voću i breskvi. Okus je suh, s uljastom teksturom i notama zrelog ananasa, orašastih plodova i breskve te iznimno dug.

Jako je dopadljiv i Syrah 2020. Ljubičasta slova na crnoj etiketi možda je malo teže pročitati, no odmah po točenju jasno je zašto su odabrana. Najbolje mlade primjerke ove sorte odlikuje baš ljubičasti odsjaj. A ovaj trogodišnji syrah i dalje je mlad. I sad ga je lijepo piti, ali vrijeme je pred njim. Svrstava tako Vrljiku, rječicu koja protječe Imotskim, uz francusku rijeku Rhone, na čijim obalama raste ponajbolje grožđe syraha na svijetu.

Mirite noir Riserva Crni Mirite 2018 mješavina je syraha i cabernet sauvignona u podjednakim omjerima obogaćena s 15% merlota. Ima 14,5% i blizu šest grama kiselina po litri. Fino zaokruženo i puno vino sljedećih će desetak godina sigurno biti sve bolje.

Merlot 2018 posebna je priča. Ima 16% alkohola i 32 grama ekstrakta po litri. Zove se Beg, po nadimku djeda vlasnika Nikice Katića. Odličan je te, iako potječe iz Bordeauxa, apsolutno zaslužuje taj davni plemićki naziv naših krajeva. A i spomenutu Vrljiku povezuje s najpoznatijom svjetskom vinskom rijekom, a to je Gironde. Protječe bordoškom regijom i s njezine desne obale stižu ponajbolja svjetska vina u kojima merlot dominira. Merlot 2018 apsolutno je na njihovu tragu.

Najljepši dio priče o Katich Winery pričaju vina od autohtonih sorata. Kujundžuša 2022 sa svih je strana bogata. Ima relativno nježnih 12% alkohola, a vino je iznimno sadržajno. Nekoliko sati maceracije dalo joj punoću, a pršti svježinom. Podsjeća na chardonnaye iz Chablisa s dugom finom kiselinom.

Trnjak 2020 zasigurno je među pet najboljih vina od sorte koja kao da stiže iz Dickensova romana ‘Kraljević i prosjak’. Dugo je bila u sjeni u Dalmatinskoj zagori i susjednoj Hercegovini. Sadili su je kako bi drugim crnim sortama popravila boju ili pomogla pri oplodnji blatine, čiji je svijet funkcionalno samo ženski.

Potencijal nisu prepoznavali. Prolazili su pokraj trsova kao što bogataši prođu pokraj prosjaka. Bace mu novčić, ali lice zaborave. Prije 11 godina pojavio se u Hercegovini prvi veliki trnjak. Vinarija Nuić ponovila ga je i 2013., pa su ga i drugi vinari počeli izdvajati i postao je kraljević vinograda.

Trnjak Katich 2020 nema još etikete, no kraljevsko ruho mu i nije važno. Plijeni tijelom, srcem i dušom. I za kraj, samo objašnjenje zašto je vlasnik Katić, a vinarija Katich. U Moslavini dobra vina radi drugi Nikica Katić. Pa da ne bude zabune…

I. T. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,