Međunarodno natjecanje Mladi virtuozi (za pijaniste)

Međunarodno natjecanje Mladi virtuozi (za pijaniste) slavi 30. obljetnicu te se svrstava u jedne od najdugovječnijih i najcjenjenijih natjecanja u Europi.

Posebnost izdanja, kao i svaki put, su obavezne izvedbe Etide-Studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za natjecanje. Ovog puta pet Etida pod nazivom ‘Etide za mlade’ skladao je renomirani hrvatski skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović.

Kao i svake godine, Glazbena škola Pavla Markovca će na natjecanju ugostiti mlade glazbenike iz cijelog svijeta. Prijavili su se pijanisti od 9 do 24 godine iz čak 16 zemalja. Natjecanje se održava od 14. do 18. veljače na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12). Otvorenje natjecanja će biti 14.2. (srijeda) u 14.30 sati u dvorani Stančić, a zatvaranje i završni koncert prvonagrađenih glazbenika će biti u dvorani Blagoja Berse 18.2. (nedjelja) u 12 sati. Natjecanje je podijeljeno na Reviju za najmlađe te pet natjecateljskih kategorija.

Mlade umjetnike će procjenjivati iznimno jak i respektabilan žiri u sastavu: Ruben Dalibaltayan, Natalia Trull, Michael Davidov, Jelica Kuzmin, Florian Koltun.

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine u Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom ‘Etide i skale za ruke male’. Natjecanje se od 1998. godine nazivalo Međunarodno natjecanje Etide i skale, a od 2014. je dobilo i današnji naziv – Mladi virtuozi, Zagreb.

Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi te natjecanje postaje međunarodno.

Organizacija natjecanja provodi se zahvaljujući velikom angažmanu svih djelatnika škole i Organizacijskog odbora, na čelu s predsjednikom i ravnateljem škole prof. Nikom Marušićem.

Prijenos natjecanja moći će se pratiti uživo na YouTube kanalu Glazbene škole Pavla Markovca. Poveznica će biti objavljena neposredno prije početka natjecanja na poveznici https://v2.mladivirtuozi.org/uzivo/

P.R. / Foto: Promo


Piano Pyramid: Natjecanje za mlade pijaniste


Tagged: , , , , , , ,