Nataša Turkalj: I muškarci bi trebali čitati ljubavne romane

Naslov je paradoks, nema svitanja u zalasku, ali ipak najbolje opisuje sadržaj romana – izjavila je Nataša Turkalj predstavljajući svoj treći roman u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore.

Kao i prethodna dva, i treći roman je erotska romantična drama sa sretnim završetkom, a zajedničko s ranijim romanima je trauma zbog koje glavna junakinja prekida s dotadašnjim načinom života i dominantan muški lik koji je vodi u budućnost i, kao što glasi podnaslov romana, daruje joj nasmijana jutra. Nakon romana ‘Moja savršena nevolja’ i ‘Moć žene’ Nataša Turkalj vodi svoje junakinje u nove avanture – ovaj put bavi se modnom industrijom jer je glavna junakinja modna kreatorica koja doživi silovanje nakon revije na kojoj je trijumfirala. ‘Javila mi se čitateljica koja kaže da sam u romanu opisala njezin život’, napomenula je Nataša Turkalj, ‘to su traume o kojima moramo razgovarati jer je nakon njih vrlo teško ponovo steći povjerenje u ljude’.

Predstavljanje romana ‘U zalasku svitanje’ moderirala je Sanja Tatalović koju je zanimalo jesu li muškarci publika ljubavnih romana. Autorica Nataša Turkalj napomenula je kako bi muškarci trebali čitati ljubavne romane jer u njima je način razgovora i emocije romantičnog odnosa. Uz to, kroz ljubavne romane muškarci mogu bolje upoznati žene i njihov način razmišljanja.

Čitajući dijelove iz romana, Ksenija Hundrić primijetila je kako je njoj najupečatljiviji odlomak u kojem par šuti jer se o ljubavi može govoriti i šutnjom. Ksenija Hundrić jedna je od čitateljica koja je među prvima pročitala novi roman Nataše Turkalj i komentirala scenu silovanja koja je jedna od ključnih scena u romanu i zato je trebala biti šokantna i uvjerljiva.

Urednica Sandra Pocrnić Mlakar odgovorila je na pitanje o evoluiranju ljubavnih romana koji također prate modu. Prije petnaest godina, primjerice, kod nas se nisu prevodili ljubavni romani u kojima se spominjao kondom, a danas su ipak češći romani u kojima je kondom dio intimnog bon tona i nitko ne smatra da kondom narušava spontanost ljubavne igre, kao što se nekada govorilo. ‘Ljubavni roman može biti i edukativan jer ono što čitamo u romanima sutra ulazi u praksu budući da su u literaturi naše želje, nadanja i strahovanja’, rekla je Sandra Pocrnić Mlakar.

Na promociji je bilo riječi i o statusu domaćeg autora na hrvatskom tržištu, budući da se ljubavni romani većinom prevode, najčešće s engleskog, a strani naslovi i autori u knjižarama su daleko brojniji od domaćih. Sugovornice su se složile da literatura naših autora odražava našu tradiciju, običaje i kulturu, a ljubavni romani domaćih autora mogu pridonijeti izvornom izražavanju osjećaja i naklonosti na hrvatskom jeziku. Jer danas nije rijetko da mladi ljubav i nježne osjećaje lakše izražavaju na stranom jeziku nego na hrvatskom, upravo zbog pritiska stranih medijskih sadržaja.

Nataša Turkalj ima veliku podršku publike, koja na svakoj promociji cvijećem i čestitkama pokazuje koliko joj znače njezini romantični romani. Tako je i ovaj put na predstavljanju trećeg romana bila okružena čitateljicama koje su joj čestitale na novom romanu, a među njima je bila i Daniela Uzelac, autorica serije ‘Put boginje’.

R. I. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,