Osječka trilogija Drage Hedla i TV serija Šutnja

U zagrebačkoj Knjižari Ljevak održana je promocija ‘Osječke trilogije’ Drage Hedla u sklopu koje se razgovaralo o knjigama ‘Izborna šutnja’, ‘Ispovjedna tajna’ i ‘Kijevska piletina’ koje čine trilogiju, kao i o hvaljenoj TV seriji ‘Šutnja’ nastaloj po tim knjigama.U razgovoru su sudjelovali autor trilogije Drago Hedl, redatelj serije Dalibor Matanić i scenarist Marjan Alčevski, a moderirala je novinarka Dragičević.

Hedlova “Osječka trilogija’ prati likove novinara i policajca koji, potaknuti naoko nepovezanim zločinom, počinju otkrivati skrivene afere političara u usponu. Ova napeta priča provučena kroz tri knjige i dvije države, nedavno je ekranizirana u međunarodno uspješnu i aktualnu seriju ‘Šutnja’, redatelja Dalibora Matanića.Na promociji se moglo čuti kako na svoj književni ciklus s vremenskim odmakom gleda autor Drago Hedl, koji su bili najveći izazovi prekrajanja teksta romana u scenarij za seriju, o čemu je govorio scenarist Marjan Alčevski, a ponešto o samoj seriji čulo se i od redatelja Matanića.

‘Izborna šutnja’ sadrži sve što dobar krimić treba: dobru priču i paralelnu montažu događaja, tempo pripovijedanja i suzdržan stil, zloslutnu atmosferu i ambijent, točno, znalački opisan policijski i pravosudni postupak… Sve je tu stvarno, osim likova, koje stvarnost kontaminira, pa postaju realni junaci jedne političke drame.

Sve to u ozračju Osijeka i Hrvatske, a u ‘Ispovjednoj tajni’ i Beograda i Srbije u današnje posttranzicijsko vučje doba, u kojem je svaki napor k razotkrivanju poroka i zločina onih koji imaju sve nesumnjivo donkihotovska stvar.

U ‘Kijevskoj piletini’ čitatelj prati iste glavne junake, policajca Vladimira Kovača i novinara Stribora Kralja, međutim, blago se mijenja žanrovski model. Ako je do sada dominantni kod bio onaj whodunnit krimića, s trećim romanom trilogija se preusmjeruje prema političkom trileru, a radnja internacionalizira fabularnom linijom koja se zbiva u nemirnoj Ukrajini.

Drago Hedl rođen je 1950. godine u Osijeku, a novinarstvom se profesionalno bavi od 1980., kad se zapošljava u Glasu Slavonije. Dužnost glavnog urednika tog lista obnašao je od 1986. do 1991., a osim za Glas Slavonije, u dosadašnjoj karijeri pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Feral Tribune i Jutarnji list, u kojem je bio zaposlen od 2008. godine kao jedan od glavnih istraživačkih novinara. Hrvatsko novinarsko društvo ove mu je godine uručilo nagradu Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu.

Osim nagrade HND-a 2015. i Knight International Journalism Awarda 2006. godine, Hedl je 2011. odlikovan Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje demokracije te otkrivanje istine. Nagradu Southeast European Media Organisationa (SSEMO) i Central European Initiativea za izniman doprinos istraživačkom novinarstvu dobio je 2008. godine. Hedl također objavljuje knjige, od publicistike do trilera (Smijeh na kiši, Osječka slikovnica, Naši obračuni s Krležom, Žifci u škripcu, Ratne reportaže, Glavaš: kronika jedne destrukcije, Skriveno lice: biografija trećeg hrvatskog predsjednika), a 2014. godine uručena mu je nagrada Kovačićevo pero za roman ‘Donjodravska obala’.

N. L. / Foto: Ljevak


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,