Teatar &TD: Premijera Drame o Mirjani i ovima oko nje

Premijera predstave autora Ivora Martinića ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’ održat će se 29. rujna u Polukružnoj dvorani &TD-a u Zagrebu. Predstavu nose glumice Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović, a režiju potpisuje Ivor Martinić.Dramski pisac Ivor Martinić vraća se svom ranom dramskom tekstu, prvi puta postavljajući ga samostalno i pitajući se tko je Mirjana danas, 14 godina nakon što je napisana. Kroz novu verziju drame koja govori o banalnosti svakodnevice, otuđenosti, apsurdu današnjice, međusobnom nerazumijevanju i težini ženskog prolaska kroz život, autor se fokusira na naslovni lik i njezin odnos prema dvije jake žene koje je okružuju (Majka i Kći).

Glumice se izmjenjuju u interpretaciji naslovnog lika, donoseći vlastiti autorski stav prema istom. U trenutku kad ne igraju Mirjanu, glumice predstavljaju lik njezine majke ili kćeri, te se lik Mirjana tako rasprostire i na ostale likove iz drame. Naslovni lik Mirjane tako plovi iz jedne u drugu glumačku osobnost, a u isto se vrijeme u njega propuštaju ostaci karaktera Majke i Kćeri. Riječ je o istraživačkom, intimnom autorskom iščitavanju ‘Drame o Mirjani i ovima oko nje’ u kojem se ispituje odnos glumca i dramskog teksta u izvedbi.

‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’ višestruko je nagrađivana drama suvremenog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića. Praizvedena 2010. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u interpretaciji Mirjane Karanović zadržala se na repertoaru punih deset sezona i prikupila desetke nagrada. Iste godine postavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji proslavljenog Dušana Jovanovića. Nekoliko godina kasnije postavljena je i u Argentini s velikom filmskom zvijezdom Mariom Onetto u naslovnoj ulozi, kao i u Nacionalnom Teatru u Urugvaju te kazalištu Deux Ex Machina u Venezueli. Drama je doživjela i filmsku adaptaciju pod nazivom ‘Plavi cvijet’ za koji scenarij potpisuje također Ivor Martinić, a režiju Zrinko Ogresta. Film je 2021. godine osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

A. S. / Foto: Luka Dubroja


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,