Torta s kaštelanskim crljenkom na britanskoj TV

Na britanskoj TV Channel 4 u emisiji ‘Extreme Chocolate Makers’, prikazana je izrada torte u kojoj se nalazi i poseban sastojak – kaštelanski crljenak. Autorica torte je tamošnja poznata slastičarka-umjetnica Aggy Dadan, koja je tako odala počast vinskoj tradiciji Kaštela.Emisija je prikazana u završnici nove sezone serijala i to u ključnom razdoblju turističke predsezone. Prema reakcijama, polučila je značajan interes za Hrvatsku kao turističku destinaciju, a uskoro će biti prikazana i u Australiji.

Aggy Dadan, nagrađivana umjetnica specijalizirana za izradu originalnih slastica, predstavila je maštovitu deliciju čokoladne skulpture Kaštelanke u narodnoj nošnji te ‘cake map’ reljefa Hrvatske, obrazložilivši izvor inspiracije kulturnom i eno-gastro autentičnom ponudom.

‘Kada sam posjetila Kaštela, ostala sam zadivljena bogatom gastronomijom i ljepotom Kaštela i Dalmacije. Čaroban pogled s balkona u kojem sam uživala tijekom posljednjeg posjeta Kaštelima bila je divna inspiracija za skulpturu Kaštelanke i torte reljefa koji prikazuje dio obale između Splita i Trogira, koji itekako ima što ponuditi Britancima. S druge strane, kulinarska tradicija Kaštela u potpunosti je promijenila moj stav prema načinu pripreme slastica. Zato sam odlučila uključiti dodatan sastojak u tortu kao posvetu vinskoj tradiciji Kaštela – kaštelanski crljenak, koji je u kombinaciji s kremom i ostalim čokoladnim sastojcima postigao izuzetno poseban okus. Iz tog razloga, nastavila sam koristiti kaštelansko vino u svojim čokoladnim receptima. Iznimno sam zahvalna Veleposlanstvu RH, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Kaštela što su omogućili da podijelim svoju inspiraciju Hrvatskom. Posebno me veseli što će emisija biti uskoro prikazana i višemilijunskom gledateljstvu u Australiji’, izjavila je Aggy Dadan.

Torta s kaštelanskim crljenkom

Prikazivanje Hrvatske kao destinacije u kreativnom kontekstu na Channel 4 od velike je važnosti za razvoj ne samo percepcije Kaštela, već i posebnih oblika turističke ponude u Hrvatskoj koji se kao takvi sve više traže na britanskom tržištu.

Hannah Walker iz produkcijske kuće Bommerang, koja je snimala emisiju za Channel 4, rekla je ovim povodom: ‘Oduševljeni smo, jer nam se pružila prilika prikazati specifičnost Kaštela i događanja u Veleposlanstvu RH brojnom gledateljstvu. Vjerujemo da su gledatelji prepoznali ljepotu spomenute hrvatske regije, koja ima posebno mjesto u mojem srcu, kao i specifičnost kaštelanskog vina koje je očaralo preko stotinu posjetitelja. Bilo mi je posebno zadovoljstvo biti dio tako posebnog projekta, a posebna želja mi je zahvaliti se Davorki Žanić Dražić iz Veleposlanstva RH i Ivani Shiell iz Hrvatske turističke zajednice na organizaciji snimanja i uspješnoj suradnji.’

‘Extreme Chocolate Makers’ novo je izdanje emisije sličnog formata ‘Extreme Cake Makers’, koja je emitirala 10 epizoda na Channel 4 u sklopu prve sezone. Radi se o nagrađivanom formatu, koji svake godine generira 1,4 milijuna gledatelja i među najgledanijim je emisijama na televiziji Channel 4.

I. S.Tagged: , , , , , , , , , , ,