In vino veritas by Tomislav Radić: Traminac u Alhambri

‘Ovog ljeta vele, vino
Jako krasno a jeftino:
Dva forinta i još po.
Da se grlo katkad skvasi
I žeđa se ugasi,
Koji luđak ne bi do.’
(Josip Kozarac, 1858.-1906.)

U Boutique hotelu Alhambra na Malom Lošinju, Iločki su podrumi predstavili jedanaest vina nagrađenih platinastim, zlatnim i šampionskim titulama.

Kušala se vertikala, svježa berba Graševina kvalitetno vino 2018, Graševina vrhunsko vino 2017, koja svojim aromama zrele jabuke ima slatkasti završetak na nepcu, zatim Graševina velike berbe 2011 (alk. 13,1%, rezidualni šećer 1,9 g/l, kiseline 5,4 g/l), Graševina Principovac od 2013. i arhivske Graševine 2008. i 1983. godine, koje su u dobroj kondiciji i bogatih tercijarnih aroma.

U drugom dijelu MasterClassa kušalo se Traminac vrhunski berbe 2017., poluslatki Traminac Principovac 2015, arhivski Traminac iz 1982 godine, Traminac izbornu berbu prosušenih bobica 2011 (alk. 13,4%, rezidualni šećer 143,3 g/l, kiseline 6,1 g/l) i arhivski Traminac ledenu berbu 2007. godine. Vrhunska predikatna vina u svim kategorijama posebnost su Iločkih podruma, što potvrđuje i platinasta medalja na Decanteru 2016. godine za Traminac izbornu berbu prosušenih bobica 2011.

Nakon MasterClassa poslužena su jela sljubljena s vinima Iločkih podruma. Na jelovniku Alhambrinog tima tako su se našli maslac amuse bouche, hobotnica s mozzarellom di buffala, file kovača s bobom i špinatom, domaći ravioli punjeni s crnom slavonskom svinjom i gorgonzolom, pačja prsa s mlincima i brusnicama te liči desert s dvanaest različitih komponenti. Uz navedena jela, sklad okusa posebno su dočarali Traminac vrhunski 2017 (alk. 13,5%, rezidualni šećer <1 g/l, kiseline 5,2 g/l) te arhivski Rajnski rizling iz 2006. godine (alk.12,0%, rezidualni šećer 45,3 g/l, kiseline 6,3 g/l).

I u Matis Absolut Lounge restoranu u Zagrebu Iločki podrumi su predstavili svoja mlada i svježa vina novinarima, sommelierima te vlasnicima restorana i barova.

Od grožđa ubranog s položaja Vukovo kušalo se Pinot bijeli (alk. 12,5%, kiseline 5,6 g/l, red. šećeri 1,1 g/l) s notama svježeg i zrelog voća te punoćom, ugodom i svježinom u okusu.

Rajnski rizling (alk. 12,5%, kiseline 5,6 g/l, red. šećeri 1,1 g/l) u kojem dominiraju voćni mirisi, koji u kombinaciji sa svježinom stvaraju dojam elegancije kako u mirisu, tako i u tijelu, čineći ga osvježavajućim i vrlo ugodnim.

Graševina (alk. 12,5%, kiseline 5,4 g/l, red. šećeri 2,1 g/l) je zeleno-žute boje, svježeg je mirisa jabuke, citrusa i breskve.

Chardonnay (alk. 13,5%, kiseline 5,7 g/l, red. šećeri 1,4 g/l) ima dobar omjer kiselina i alkohola.

Traminac, koji jedino Iločki podrumi rade u osam različitih stilova s položaja Vukovo (alk. 12,5%, kiseline 5,1 g/l, red. šećeri 1,5 g/l), svježe je i harmonično vino s tipičnim mirisom ruže kao sortne prepoznatljivosti.

Rose Frankovka (alk. 12,0%, kiseline 5,9 g/l, red. šećeri 4,7 g/l) vino pogodno za uživanje u vrućim ljetnim danima lijepe je ružičaste boje, svježeg voćnog mirisa s naglaskom na malinu.

Kušalo se i vina ‘za posebne prilike’: Chardonnay vrhunsko vino 2018, Traminac Principovac 2015. te Traminac izborna berba bobica 2016. s položaja Principovac.

Na vinogradarskim položajima Principovac i Vukovo, loza je više od dva tisućljeća. Stari Podrum iz 1450. prvi je podrum građen za proizvodnju i čuvanja vina u ovom dijelu Europe i svijeta, gdje vlasnici podruma obitelj Odescalchi ostavljaju upečatljiv trag u stvaranju velikih vina, temeljenom na odabiru najboljih položaja, plemenitih sorti, novih tehnologija i punjenja vina na posjedu. Iločki podrumi imaju 360 svojih vinograda,otkupljuju grožđe s još 380 hektara i proizvode 5 milijuna litara vina godišnje. Najbolji položaji su Principovac i Vukovo s kojih glavna enologinja Vera Zima i mladi enolozi Ivana Raguž, Marko Marko i Antonela Knezović dobivaju vrhunska svjetska vina.

Događanja s Tramincem nastavljaju se 14. i 15. lipnja na festivalu posvećenom tom vinu u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu.

Vina su preplavila svijet. Konkurencija je sve veća. Zato treba sofisticirano promicati vina, a to Iločki podrumi rade. Nema dodvoravanja kupcima, nema akcija, ali ima objašnjenja da su to dobra, kvalitetna i vrhunska vina.

‘Vino neće da čuje o miru,
U pomodnoj svili i mirisu,
Cure lete u ljubav i mržnju
A ringšpil ko budala juri,
Sve se mete i sve nekud žuri.
U kućama kolači, pečenja,
I tanjur se za tanjurom mijenja.
Slavonijo zemljo plemenita,
Tko u tebi nema apetita.’
(Ante Kovač, 1897- 1977.)

Objavljeno u reviji Agroglas 22. svibnja 2019.


Tagged: , , , , , , , , , , ,