Inkluzivne projekcije filmova za djecu

Više od 1.200 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je u inkluzivnoj projekciji filmova svojih vršnjaka u kinu CineStar Avenue Mall u Zagrebu. Među njima je bilo brojne djece kojima je to bio i prvi odlazak u kino jer im većina filmskih izdanja nije dostupna na velikom na velikom platnu jer najveći dio  audiovizualnog stavaralaštva ne sadrži titlove za djecu s teškoćama sluha te naracije za djecu s teškoćama vida.
UNICEF-inkluzivna projekcija-djecaDjecu iz Zagreba i Zagrebačke županije na ulazu u kino su pozdravili Đurđica Ivković, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti i športa, Maja Sporiš, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih te Katarina Milković iz Grada Zagreba, glumac i višegodišnji prijatelj Festivala o pravima djece Goran Grgić, Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Luca Pinjuh, voditeljica posebnih projekata u CineStaru, Mia Pećina, direktorica marketinga CineStara te glavna tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić Škarica. Uz projekciju u zagrebačkom CineStaru, u još je devet hrvatskih gradova organizirana besplatna i inkluzivna projekcija za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Na matineji je prikazano ukupno 12 kratkih filmova različitih žanrova koje su proizvele dječje filmske družine iz Zagreba, Orehovca, Šibenika, Zaprešića, Varaždina i Čakovca. U inkluzivnim je projekcijama 5. izdanja Festivala o pravima djece sudjelovalo gotovo 4.000 djece iz 10 županija. Danas su na programu Festivala u kinima CineStar u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Splitu te kinu Velebit u Koprivnici inkluzivne matineje za srednjoškolce koje će prikazati 11 filmova mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Burundija, Filipina, Južnoafričke Republike, Poljske i Slovenije.

UNICEF

Foto: Gordan Dimić

Pročitajte još: 5. Festival o pravima djece , Festival o pravima djece u Koprivnici , UNICEF pomaže djeci Filipina , Duh u močvari u akciji UNICEF-a , Poznati s najdražom knjigom iz djetinjstva

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,